Quantcast

Latvijos prezidentas: turime likti vieningi

  • Teksto dydis:

Andris Bėrzinis, Rygoje sakydamas kalbą lapkričio 18-ąją minėtų 96-ųjų nepriklausomybės metinių proga, citavo Latvijos konstituciją, kurioje minimi keturi šalies regionai, ir sakė, kad šalis visuomet turėtų likti vieninga ir nedaloma.

Kalbėdamas per antradienio vakaro ceremoniją prie Laisvės paminklo Rygos centre, A.Bėrzinis sakė, jog konstitucijos 3-iajame straipsnyje aiškiai nurodoma, kad Latvijos teritoriją sudaro keturi regionai: Vidžemė, Latgala, Kuršas ir Žiemgala.

„Tai mūsų užduotis ir misija – užtikrinti, kad šis straipsnis niekada nebūtų taisomas, kad Latvija liktų vieninga, nedaloma ir savimi pasitikinti šalis, turinti nepalaužiamą valią būti nepriklausoma ir stipri savo įvairove“, – sakė prezidentas.

Pasak jo, Nepriklausomybės diena yra tinkamas metas padėkoti visiems žmonėms Latvijoje – etniniams latviams ir kitos etninės kilmės žmonėms, kurie tikėjo Latvija sunkiais istorijos momentais ir kurių tikėjimas padėjo šaliai išgyventi okupaciją bei susigrąžinti nepriklausomybę.

„Stovėjome greta ir drauge ištvėrėme sunkumus, ir aš tikiu, kad taip pat bus ir ateityje“, – sakė A.Bėrzinis.

Jis nurodė, kad Latvijos žmonės savo vienybę pademonstravo ir tada, kai pernai lapkritį Rygos prekybos centre „Maxima“ įgriuvus stogui žuvo daugiau kaip 50 žmonių.

„Nepriklausomai nuo savo etninės kilmės, religijos ir įsitikinimų, visi mūsų žmonės buvo vieningi ir užjaučiantys šios didelės tragedijos akivaizdoje“, – sakė A.Bėrzinis ir paragino tylos minute pagerbti tuos, kurie žuvo „dėl godumo ir neatsakingumo“.

Latvijos prezidentas taip pat sakė, jog šiandien Baltijos vienybė yra ne mažiau svarbi nei prieš 25 metus, kai trijų Baltijos šalių žmonės buvo suformavę gyvąją grandinę – Baltijos kelią, kad pademonstruotų savo nepriklausomybės nuo Sovietų Sąjungos troškimą.

Dabar, pasak A.Bėrzinio, trys Baltijos šalys taip pat turėtų susikibti rankomis, kliautis viena kita ir būti vieningos Europos Sąjungoje (ES) bei NATO.

„Šiuo metu, kai pasaulyje, net Europoje netoli mūsų sienų, yra tiek daug konfliktų, atviro priešiškumo ir agresijos, visi būkime vieningi kaip visada, supraskime tikrąją laisvės ir nepriklausomybės prasmę ir būkime pasirengę už tai kovoti, mylėkime Latviją su visais jos trūkumais, kaip mylime ir gerbiame žmones, kuriems jaučiamės artimi“, – baigdamas Nepriklausomybės dienos kalbą ragino prezidentas.

Latvijos Nepriklausomybės dienos iškilmės Rygoje antradienio vakarą baigėsi tradiciniais fejerverkais virš Dauguvos upės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių