Quantcast

Latvijos prezidentas: 1991 m. barikadų laužai visuomet bus mūsų stiprybės šaltinis

  • Teksto dydis:

Sausio 20-oji visada mums primins apie tai, kad valstybės laisvę mes iškovojome susivieniję prieš svetimą valdžią ir pralieję kraujo, Latvijai minint 1991 metų barikadų dieną, pareiškė šalies prezidentas Raimondas Vėjuonis.

Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad prisiminimai apie vienybę, parodytą prie barikadų laužų, visuomet liks Latvijos valstybės ir tautos jėgų šaltiniu.

„Šie laužai mūsų vaikams ir anūkams visuomet pasakos apie drąsą ir didvyriškumą, kuriuos parodė mūsų žmonės, plikomis rankomis stoję prieš tankus ir ginkluotus OMON kovotojus“, – pažymima prezidento paskelbtame pranešime.

Latvijos prezidentas pažymėjo, kad tokį pavyzdį parodę žmonės savo vaikams ir jaunimui gali įskiepyti tokias vertybes, kaip nesavanaudiškumas, vienybė, meilė gimtajai žemei ir pasirengimas visuomet saugoti ir ginti savo šalį.

„Šiandien, 1991 metų barikadų gynėjų atminimo dieną, kaip ir kiekvienais metais, prie laužų Katedros aikštėje petys petin stovi tų įvykių dalyviai, o šalia jų – jaunimas, besiklausantis jų pasakojimų apie tas dienas. Šiandien šiuolaikinėje Latvijoje auga nauja karta, kuri turi žinių ir gebėjimų ginti mūsų šalį. Nes Latvija turi ateitį tik tuomet, jeigu ir po dešimties, dvidešimties ar šimto metu čia gyvens ir dirbs žmonės, kurie pačiomis sunkiausiomis akimirkomis stos ginti savo šalį“, – sakė R. Vėjuonis.

„Linkiu, kad visuomet turėtume pakankamai drąsos, nesavanaudiškumo ir vienybės ginti savo šalį ir tautą! Tegu barikadų gynėjų – Latvijos didvyrių – atminimas visuomet lieka gyvas mūsų širdyse“, – savo pareiškime linkėjo Latvijos valstybės vadovas.

Barikadų dieną minimi 1991 metų sausio įvykiai, kai Baltijos šalių sostinių gyventojai prie strategiškai svarbių vietų, kaip antai parlamento ir nacionalinio radijo, pastatė barikadų, kad jas apsaugotų nuo sovietinių karių, norėjusių numalšinti Baltijos šalių nepriklausomybės siekį. Per OMON dalinių atakas Vilnius ir Rygoje tuomet žuvo kelios dešimtys žmonių.

1991 metų barikadų Rygoje statybas organizavo Latvijos liaudies frontas, o jas statė ir prižiūrėjo patriotai iš visų Latvijos regionų. Tai buvo unikalus nesmurtinio protesto pavyzdys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Iš Lietuvos ir Latvijos patriotizmo laužų neliko net pelenų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių