Quantcast

Latvijoje pritarta draudimui privačiose aukštosiose mokyklose dėstyti rusų kalbą

  • Teksto dydis:

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis pasirašė įstatymo pataisas, numatančias, be kita ko, draudimą privačioms aukštosioms mokykloms vykdyti studijų programas rusų kalba, trečiadienį pranešė oficialusis leidinys „Latvijas Vestnesis“.

Neskelbti šių pataisų prezidento prašė opozicinė frakcija „Santarvė“, virtinės aukštųjų mokyklų vadovai ir kai kurios nevyriausybinės organizacijos.

Pataisas šalies Seimas priėmė birželio 21 dieną.

Rengiant įstatymo projektą trečiam, galutiniam svarstymui, į jį buvo įtraukti švietimo ir mokslo ministro Karlio Šadurskio pasiūlymai nuo 2019 metų sausio 1-osios studijų programas visose Latvijos aukštosiose mokyklose ir koledžuose vykdyti tik valstybine kalba, o priimti studentų į programas kitomis kalbomis nebeleisti.

Pagal dabartinį įstatymą, užsienio kalba leidžiama dėstyti tik pagal tokias programas, kurioms tai būtina studijų tikslui pasiekti. Tai kalbų ir kultūros programos.

Iki šiol aukštųjų mokyklų įstatymas reguliavo kalbų vartojimą tik valstybinėse aukštojo mokslo įstaigose, tačiau aukštasis mokslas yra valstybės deleguota funkcija, todėl nurodoma, kad tokie patys pakeitimai būtini ir privačiose aukštosiose mokyklose.

Dėstyti aukštosiose mokyklose ir toliau bus leidžiama kuria nors Europos Sąjungos kalba. Latvijos valstybinėse aukštosiose mokyklose dėstymas ES kalbomis galimas tik atskirais atvejais: užsienio studentams ir pagal tarptautinio bendradarbiavimo sutarčių programas. Tuo pačiu užsienio studentai privalomai mokosi latvių kalbos, jei jų studijos trunka ilgiau nei pusmetį.

Rusų kalba pernai mokėsi maždaug trečdalis privačių aukštųjų mokyklų studentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LetUnityBlossom

LetUnityBlossom portretas
Puikus sprendimas. Sveikinu sesutes ir broliukus. The Russian language is losing. Very good :P 15min "The English language is rapidly gaining popularity in Lithuania - the percentage of people speaking English have risen to 30 percent from 17 percent over the last decade, figures show. Based on the 2011 census data, 72 percent of people aged 15-29 said they spoke English, Statistics Lithuanian has said. The Russian language is lagging behind English considerably among under-25-year-olds"

nereikia

nereikia portretas
maisyti lingvistika su politika tai nieko bendro neturi su normaliu zmoniu bendravimu kai ciniskai kisama anglu kalba tai aiskus dominavimas kolonizatoriu ......

Lietuvis

Lietuvis portretas
Šaunuoliai broliai Latviai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių