Quantcast

Laimės ekonomika pagal Jungtines Tautas

  • Teksto dydis:

Kai Jungtinių Tautų ekspertai šiomis dienomis laimingiausia pasaulio šalimi paskelbė Norvegiją, jie norėjo atkreipti vyriausybių dėmesį ne tik į ekonominius, bet ir į socialinius rodiklius.

Jungtinių Tautų tyrėjų statistinis modelis rodo, kad ekonomika lemia tik maždaug 28 proc. laimės lygio skaičiuojant dešimties balų sistemoje. Socialiniai ryšiai – 34 proc. Sveikata – 16 proc. Laisvės pojūtis, dosnumas ir pasitikėjimas institucijomis – 23 proc. Štai kodėl dviejų didžiausių ekonomikos galiūnų – Jungtinių Valstijų ir Kinijos – tarp laimingiausiųjų nėra. Abiejų šalių bendrasis vidaus produktas pastaruoju metu tik augo, bet smuko socialiniai rodikliai ir, palyginti su ankstesniais tyrimais, amerikiečių laimės balas per dešimtmetį nukrito puse balo – žemiau septynių. Kinijos balas per tris ekonomikos šuolio dešimtmečius nusmuko beveik dviem balais – iki 5,2. Abi didžiąsias valstybes Jungtinių Tautų laimės ekspertai ragina pirmiausia rūpintis socialinėmis, o ne ekonominėmis problemomis.

Jungtinių Tautų Tvarios plėtros sprendimų tinklo ekspertai sako, kad per pastaruosius trejus metus įvairiuose tyrimuose norvegai, paprašyti dešimties balų skalėje įvertinti bendrą savo gyvenimo būklę, vidutiniškai rašė 7,537 balo. Norvegijos rezultatas geriausias pasaulyje.

„Laimingi neatrodome, nes mūsų mandagumo normos nurodo neerzinti kitų žmonių. Palikti juos ramybėje. Todėl esame laimingi, bet išoriškai to neparodome“, – sakė sociologas iš Norvegijos Haraldas Eia.

Norvegai nežymiai aplenkė maždaug pusaštunto balo savo gyvenimą įvertinusius danus, islandus, šveicarus ir suomius. Daugiau nei septyniais dar vertino olandai, kanadiečiai, australai, švedai, izraeliečiai, austrai ir Naujosios Zelandijos bei Kosta Rikos gyventojai. Lietuviai savo gyvenimui vidutiniškai rašė 5,9 balo. Su tokiu rezultatu įsispraudė į penkiasdešimt antrą vietą tarp Japonijos ir Alžyro. Aplenkė kaimynes Latviją, Estiją, Baltarusiją ir Ukrainą. Tačiau nežymiai nusileido Lenkijai ir Rusijai.

Jungtinių Tautų ekspertai studijuodami išsiaiškino šešis veiksnius, veikiančius laimę. Kokie jie? Plačiau apie tai – Algirdo Acaus reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių