Quantcast

L. Linkevičius: N. Savčenko išlaisvinimas – tiesos ir drąsos pergalė

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko paleidimas – labai džiugi ir simboliška žinia.

Vis dėlto ministras pabrėžia, kad bendra situacija santykiuose su Rusija išlieka įtempta ir jokio pagerėjimo juose nematyti.

„Tai labai svarbus įvykis – ir moraliai, ir politiniu požiūriu. Dėmesio sulaukęs farsas, kuris tęsėsi porą metų, neteisėtas sulaikymas, byla buvo įgavusi didžiulį rezonansą. (...) Labai svarbu, kad tai buvo tiesos ir drąsos pergalė prieš manipuliavimą, prieš nykstančią sąžinę“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Jo teigimu, N.Savčenko drąsa tapo Ukrainos kovos simboliu, todėl ir jos išlaisvinimas įgavo ypatingą prasmę.

„Ji grįžta ne tik į Ukrainą, ji grįžta į politiką, grįžta kaip nugalėtoja“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Vis dėlto, jo teigimu, šis žingsnis nereiškia lūžio santykiuose su Rusija: L.Linkevičius pabrėžia, kad Rusijoje vis dar vyksta ne viena politinė byla, o fronte Ukrainoje pranešama apie naujas žūtis.

„Ta situacija pagerėjusi Nadijos atžvilgiu, bet iš esmės nėra pagerėjimo: vakar buvau trumpam Kijeve, pakeliui iš Stambulo buvau susitikęs su kolegomis ir Ukrainos užsienio reikalų ministerija informavo, kad vėlgi buvo septynios žūtys, septynios karių aukos fronto linijoje. Tai ką mes matome? Kad nėra jokios pagerėjimo iš principo: tos pačios spaudimo priemonės: politinis, karinis spaudimas. Tai šitas žingsnis jis nepaprastai svarbus, bet jis tikrai nerodo lūžio šitos situacijos sprendime“, – kalbėjo ministras, kuris taip pat pabrėžė, kad N.Savčenko buvo išmainyta, todėl to negalima laikyti Rusijos nuolaida.

L.Linkevičiaus teigimu, šis žingsnis taip pat neturėtų tapti argumentu peržiūrėti sankcijas, kurias Europos Sąjunga taiko Rusijai, nes pagrindinės priežastys, dėl kurių sankcijos buvo įvestos, išliko.

„Tie, kurie ieško preteksto – ne priežasčių, o preteksto – peržiūrėti politiką, tai kiekvienas toks faktas gali būti panaudotas, bet priminsiu, kad visa tai susiję su Minsko susitarimų vykdymu. Ir kadangi mes nematome, kad jie būtų įvykdyti, tai sankcijos tiesiog automatiškai turi būti pratęstos“, – kalbėjo ministras.

Rusija trečiadienį paleido dvidešimt dvejus metus kalėti nuteistą Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnę, kuri buvo išskraidinta į tėvynę, pranešė vienas ukrainiečių pareigūnas.

Kremliaus finansuojama televizija RT, cituodama neįvardytus šaltinius, taip pat pranešė, kad Ukraina perdavė Rusijos pareigūnams du rusų kariškius, anksčiau patekusius į nelaisvę separatistinio konflikto krečiamame rytiniame regione, kurie buvo išskraidinti į Maskvą.

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad N.Savčenko jau pakeliui į Kijevą, į oro uostą jos pasitikti  jau atvyko motina ir sesuo, trečiadienio popietę numatytas ir prezidento Petro Porošenkos pareiškimas per vietos televizijas.


Šiame straipsnyje: Nadija Savčenkokaras UkrainojepolitikalakūnėRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Q

Q portretas
Pagal šį storą poną,tai tikrai komjaunuoliška "tiesa" ir "drąsa".Taip anksčiau jis sakė apie Marytę Melnikaitę.Beje,pastaroji nebuvo žudikė-sadistė.

Čiubaka

Čiubaka portretas
Kodėl kriuksis nepaminėjo, jog ji viešai Kijovo Rusijos aerouoste atsiprašė nužudytų Donbaso gyventojų artimųjų?

Mns

Mns portretas
Sitiems parsidaveliams ,visi standartai yra imanomi
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių