Quantcast

L. Kučma V. Putino siūlomame Ukrainos federalizavime įžvelgia valstybės griovimą

  • Teksto dydis:

Antrasis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, trišalės kontaktinės grupės dalyvis, yra įsitikinęs, kad šiuo metu federalizuoti Ukrainą reikštų griauti valstybę.

„Vladimiro Putino pareiškimas, kad būtina federalizuoti Ukrainą, nėra naujas. Tokį reikalavimą, taip pat ir reikalavimą dėl mūsų valstybės nedalyvavimo blokuose, Kremlius kėlė gerokai prieš tragiškus įvykus Donbase“, – sakė L.Kučma, kurį cituoja savaitraštis „Zerkalo nedeli. Ukraina“ („Savaitės veidrodis. Ukraina“) straipsnyje „Tarp federalizacijos ir blokados“.

L.Kučmos nuomone, Ukrainos federalizavimas būtų „ne mažiau pavojingas nei karinė agresija“

„Dabartinėmis sąlygomis tai reikštų valstybės griovimą“, – pridūrė buvęs Ukrainos prezidentas.

Pasak jo, federalizavimo pavojus Donbaso atžvilgiu yra tas, kad tokiu atveju „neatsižvelgiama į paprastų piliečių interesus“.

„Juo nori pasinaudoti savo interesais apsišaukėliai „regiono lyderiai“. Viso to pasekmės puikiai matomos katastrofinėje padėtyje DLR (Donecko liaudies respublikoje) ir LLR (Luhansko liaudies respublikoje). Tai akivaizdus federalizavimo grėsmės Ukrainos valstybingumui pavyzdys“, – pažymėjo L.Kučma.

Jo nuomone, spekuliacijas Ukraino federalizavimo idėjomis galima įveikti valdžios decentralizavimu ir vietinės savivaldos reformomis, kaip ir numatyta prezidento Petro Porošenkos taikos plane, kuris yra Minsko susitarimų pagrindas.

Be to, L.Kučma siūlo pereiti prie kitokių derybų formų padėčiai Donecko ir Luhansko srityse sureguliuoti.

„Galima būtų grįžti prie Ženevos formato. Tuo pačiu galima būtų tęsti ir mūsų (Minsko) grupės darbą, jeigu tai būtų naudinga ir sprendimai būtų vykdomi. Nes aš nematau alternatyvos taikiam problemos sprendimui“, – pabrėžė jis, dar pridūręs, kad į problemos Donbase sprendimą reikia pritraukti daugiau politikų ir diplomatų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLeonidas KučmaVladimiras PutinasUkrainos federalizavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių