Quantcast

Kurdų pajėgų pažanga Sirijoje pykdo agresyvią Turkiją

  • Teksto dydis:

Kai Turkijos kariai, neva persekiojantys džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus, ketvirtadienį apšaudė Jungtinių Valstijų palaikomus kurdų kovotojus Sirijoje, analitikai perspėjo, kad Ankaros aljansui su Vakarų šalimis iškilo pavojus.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šią savaitę mėgino pagerinti santykius su Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdogano) vyriausybe, bet konfliktas Sirijoje verčia Vašingtoną atsargiai planuoti savo žingsnius.

JAV strategija Sirijoje grindžiama bendradarbiavimu su Kurdų liaudies apsaugos daliniais (YPG). Šie kovotojai, padedami Amerikos specialiųjų pajėgų patarėjų ir koalicijos aviacijos, yra veiksmingiausios antžeminės pajėgos, kovojančios su IS džihadistais.

NATO narė Turkija formaliai priklauso koalicijai prieš IS, bet laiko YPG būrius neatsiejamais nuo „teroristinio“ judėjimo, kaip ir uždraustąją separatistinę Kurdistano darbininkų partiją (PKK), vykdančią partizaninį karą Turkijos teritorijoje.

Šią savaitę Ankara pasiuntė savo karius ir nuosaikiuosius sirų sukilėlius užimti IS kontroliuojamo Sirijos miesto Džarabuluso, esančio netoli sienos su Turkija.

Tačiau R.T. Erdoganas taip pat stengėsi užtikrinti, kad ši teritorija nepatektų į rankas kurdams, persikėlusiame per Eufrato upę ir įžengusiems į minėtą regioną. Šios kurdų pajėgos yra dominuojanti JAV palaikomų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) grupė.

Dabar Turkija reikalauja, kad kurdai atsitrauktų kitapus upės, o ketvirtadienį paskelbė, kad jos pajėgos pradėjo šaudyti į YPG pozicijas, esančias į šiaurę nuo Manbidžo miesto, kurdų užimto šį mėnesį.

Jungtinėms Valstijoms iškilusią dilemą išduoda pora „Twitter“ žinučių, paskelbtų Amerikos diplomato Bretto McGurko (Breto Makgerko), prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) specialiojo pasiuntinio, kuriam patikėta koordinuoti koaliciją, kovojančią su „Islamo valstybe“.

„Palaikome mūsų NATO sąjungininkę Turkiją, ginančią savo sieną nuo ISIL (IS) teroristų ir anksčiau šiandien smogusią ISIL taikiniams netoli Džarabuluso“, – rašė jis.

„Taip pat palaikome Sirijos demokratines pajėgas, įrodžiusias, kad yra patikimos ir itin veiksmingos pajėgos kovoje su ISIL“, – pridūrė B. McGurkas.

Ši jo žinutė atspindėjo Vašingtono poziciją, kad kurdai vis dar yra nepamainoma jėga Sirijoje.

Nebylus pritarimas

JAV diplomatai ištisus mėnesius sėkmingai laikėsi šios dvejopos ištikimybės. Nors Ankara protestavo dėl bendradarbiavimo su kurdais, koalicija pradėjo vaduoti IS kontroliuojamas teritorijas Sirijoje ir Irake.

Vis dėlto Ankara nėra pasiruošusi ilgiau toleruoti JAV palaikymo kurdams, o analitikai pažymi, kad šią savaitę pradėtas puolimas Džarabuluse yra aiškus perspėjimas tiek Vašingtonui, tiek YPG, kad Turkija yra pasiruošusi imtis veiksmų.

Jie perspėja, kad R.T. Erdoganas nebūtų pradėjęs šios operacijos be Rusijos, uolios Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) ir Irano sąjungininkės, nebylaus pritarimo. Šis faktas rodo, kad Turkija palaiko ryšius ne vien su JAV vadovaujama koalicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių