Quantcast

Kuboje per metus įvyko daugiau pokyčių nei per pusšimtį metų

Per paskutinius 12 mėnesių Kuba matė daugiau pokyčių nei per pastaruosius 12 metų, o gal net pastaruosius penkis dešimtmečius. Turistų iš JAV skaičius išaugo 50 proc., todėl šalies turizmo sektorius skaičiuoja neregėtą pelną, tačiau šaliai kyla ir didžiulis iššūkis, kaip aprūpinti reiklius turistus. Vis dėlto Raulis ir Fidelis Castro ir toliau Kubą išlaiko komunistine valstybe, o iki tikros demokratijos šiai didžiausiai Karibų salai dar toli.

Daugybė pokyčių

Atnaujinus diplomatinius santykius, susisiekimas tarp JAV ir Kubos nebėra toks sudėtingas – Havaną galima pasiekti užsakomaisiais lėktuvų reisais. Gruodį šalys sutarė pradėti reguliarus komercinius skrydžius, netrukus turėtų imti kursuoti ir keltai bei kruizai. Nors oficialiai amerikiečiai vis dar negali keliauti į Kubą turistiniais tikslais, tačiau mokslinės, edukacinės kelionės ar vizitas pas šeimos narius leidžia vykti į ilgai buvusią nepasiekiamą šalį.

Gruodį buvo atnaujintos tiesioginės pašto paslaugos, o beisbolo komandos pradėjo tarpusavio varžybas. Kuboje apsilankė ir tokios JAV žvaigždės, kaip Rihanna ar Paris Hilton, o JAV televizijos ten filmavo siužetus. Barackas Obama taip pat pareiškė svajojantis apsilankyti Kuboje, o daug kas spėja, kad prezidentas tą padarys dar šiais metais.

Vis dėlto kai kurie dalykai, atrodo, ne taip greitai keičiasi. Guantanamo bazę ir toliau kontroliuoja JAV. Amerika, išbraukusi Kubą iš teroristinių valstybių sąrašo, neatšaukė prekybos ir ekonomikos embargo. Jis būtų panaikintas, jei Kongresas tam pritartų, tačiau, ekspertų teigimu, nepanašu, kad respublikoniškas Kongresas artimiausiu metu imsis tokių žingsnių.

Tai reiškia, kad dauguma JAV kompanijų negali investuoti ir kurti verslo Kuboje. Išimtis yra žemės ūkio, sveikatos apsaugos sektoriai, o nuo gruodžio – ir telekomunikacijos. Todėl pastebimas, interneto ir telefonų kompanijų atsikėlimas į Kubą, tad eilės prie interneto kavinių gali greitai tapti tik praeities prisiminimu.

Jau klasika virtusių Kubos automobilių, taip pat palaipsniui mažėja, nes 2013 m. į šalį buvo leista importuoti automobilius.

Tačiau mažai kas pasikeičia per vieną naktį. Griūvanti, bet graži Havanos architektūra nesikeičia. Paprasti kubiečiai neišgali įsigyti modernių statybos medžiagų, o užsieniečiai kol kas negali įsigyti turto šioje šalyje. Nors daugėja atvejų, kad užsieniečiai būstą įsigyja padedant vietiniams draugams, tačiau amerikiečių verslo kompanijos taip paprastai negali įsigyti turto ir imti kurti verslą. Kuboje nepamatytumėte nei „McDonalds“ restoranų nei „Starbucks“ kavinių. Tačiau Havanoje netoli JAV ambasados atidaryta keletą aukšto lygio restoranų, tikintis, kad juose apsilankys diplomatai.

Iki tikros demokratijos – toli

Vis dėlto Raulis ir Fidelis Castro ir toliau Kubą išlaiko komunistine valstybe, o iki tikros demokratijos šiai didžiausiai Karibų salai dar toli, nors ir matyti menkų pokyčių. R. Castro sušaukė Komunistų partijos kongresą šių metų balandį, daug kas spėja, kad būtent tada gali būti padėti rimtesni pamatai reformoms. 83 metų R. Castro žadėjo iš valdžios pasitraukti po dvejų metų, tad spėjama, kad ateinančiame Komunistų partijos posėdyje gali būti aptartos šaliai būtinos reformos.

Iki šiandien Kuboje neišspręstas ir žmogaus teisių klausimas. Rekordiškai didelis skaičius kubiečių palieka šią salą, daugelis baiminasi, kad JAV, atkūrusios diplomatinius ryšius su Kuba, nebeleis naujiems migrantams pasilikti Amerikoje. Nors Baltieji rūmai patikino kubiečius, kad šalies politika migrantų atžvilgiu artimiausiu metu nepasikeis, per metus Kubą paliko 45 tūkst. gyventojų – 10 kartų daugiau nei ankstesniais metais.

Praėjusių metų pabaigoje Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarnyba išreiškė susirūpinimą dėl ypač didelio skaičiaus savavališkų žmonių suėmimų ir trumpalaikių sulaikymų. Žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad taip siekiama įbauginti žmones ir parodyti, kad jie esą neturi galių reikalauti pagrindinių laisvių ir teisių. 

Kubos disidentai nebuvo pakviesti ir į ambasadų atidarymą, dėl ko dalis politikų sukritikavo B. Obamą, kad šis esą nepareikalavo opozicijos dalyvavimo iškilmingoje ceremonijoje. O Kuba atmeta bet kokius JAV bandymus daryti įtaką Kubos vidaus politikai ar šalies valdymo sistemai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių