Quantcast

Kroatai balsuoja ekonominės krizės temdomuose prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Kroatai sekmadienį balsuoja prezidento rinkimuose, kuriuos temdo didelė ekonominė krizė ir kuriuose favoritu yra laikomas dabartinis naujausios Europos Sąjungos (ES) valstybės vadovas Ivo Josipovičius (Ivas Josipovičius), siekiantis antros kadencijos.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. (8 val. Lietuvos laiku) ir dirbs 12 valandų.

Apklausos prieš rinkimus rodė, kad iš keturių kandidatų į didele dalimi reprezentacinį postą 57 metų centro kairės lyderis turi tik vieną rimtą varžovę: Kolindą Grabar-Kitarovič iš pagrindinės opozicinės konservatorių partijos HDZ.

Kadangi nesitikima, kad koks nors kandidatas gaus daugiau kaip 50 proc. balsų, planuojamas antras rinkimų ratas sausio 11 dieną.

Švelniu balsu kalbantis I.Josipovičius – populiarus trečias šios buvusios Jugoslavijos respublikos prezidentas po nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais – priklauso Kroatijos Socialdemokratų partijai (SDP), kuri yra pagrindinė partnerė valdančiojoje koalicijoje.

I.Josipovičius, buvęs teisės profesorius, kuris buvo išrinktas su antikorupcine programa, kaip žinia, fortepijonu atliko Ludwigo van Beethoveno (Liudviko van Bethoveno) „Odę džiaugsmui“, kai 4,2 mln. gyventojų turinti Kroatija 2013 metais įstojo į Europos Sąjungą, tapdama 28-ąja šio bloko nare.

Jis vylėsi, kad narystė Bendrijoje atgaivins nuo turizmo priklausomą šios mažos šalies prie Adrijos jūros ekonomiką, bet ji po šešerių recesijos metų lieka viena silpniausių ES.

Nedarbas yra beveik 20 proc., pusė šalies jaunimo neturi darbo, o valstybės skola yra beveik 80 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Centro kairiųjų vyriausybė yra kaltinama tuo, kad nesugebėjo įvykdyti būtinų reformų dėl šalies didžiulio ir neefektyvaus viešojo sektoriaus ar pagerinti klimato investicijoms.

SDP vadovaujamos vyriausybės nepopuliarumo slegiamas ir kritikų dėl aiškios pozicijos svarbiais klausimais nedeklaravimo kaltinamas I.Josipovičius pastaraisiais mėnesiais laikėsi griežtesnių nuostatų.

Jis žadėjo „geresnę ekonomiką su darbo vietomis kiekvienam jaunam žmogui“.

Ketvirtą dešimtį metų einantis rinkėjas iš Zagrebo Mario Rozankovičius (Marijus Rozankovičius) sakė remiantis I.Josipovičių, nes laiko jį „sąžiningu, garbingu, protingu ir sugebančiu“.

Nors prezidento įgaliojimai yra riboti – šalies valdymas daugiausia yra paliktas vyriausybei – šie rinkimai yra laikomi svarbiu išbandymu Kroatijos politinėms partijoms prieš parlamento rinkimus 2015 metų pabaigoje.

K.Grabar-Kitarovič pergalė dar labiau sustiprintų HDZ – šiuo metu populiariausios partijos – pozicijas.

46 metų kandidatė, kuri atstovauja nuosaikiesiems savo partijoje, yra buvusi užsienio ir Europos reikalų ministrė, buvusi NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoja.

Rinkimų kampanijos metu ji kritikavo I.Josipovičių dėl iniciatyvumo stokos sprendžiant ekonomines problemas.

„Jis drauge su vyriausybe yra kaltas dėl blogos (ekonominės) situacijos šalyje, nes toliau tylėjo ir nieko nedarė“, – sakė K.Grabar-Kitarovič.

Kiti du kandidatai, kurių galimybės laimėti, kaip rodo apklausos, nėra didelės, yra dešiniųjų atstovas Milanas Kujundžičius ir aktyvistas Ivanas Viliboras Sinčičius, kuris garsėja kova su prievartiniu žmonių, negalinčių sumokėti skolų, iškeldinimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių