Quantcast

Kremlius apie Baltarusijos sprendimą dėl bevizio režimo: tai vidaus reikalas

  • Teksto dydis:

Kremlius antradienį Minsko vidaus reikalu pavadino Baltarusijos sprendimą dėl bevizės tvarkos įvedimo Europos Sąjungos bei kitų užsienio šalių piliečiams ir pareiškė, kad su Maskva šis žingsnis buvo derintas.

„Tai tik Baltarusijos vidaus reikalas“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

Pasak jo, šiame reikale „yra mūsų jungtinės valstybės aspektų, tačiau esame įsitikinę, kad priimant tokį sprendimą buvo atsižvelgta į visas būtinas priemones“.

„Priimant tokius sprendimus, be abejo, visas procesas derinamas taip, kad būtų atmesta tokios bevizės tvarkos perkėlimo prie mūsų sienų galimybė“, – patikslino D.Peskovas.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai sakė negalįs atsakyti į klausimą, ar Maskva paseks Minsko pavyzdžiu ir taip pat įves bevizę tvarką.

Paklaustas, ar Minsko valdžia suderino savo veiksmus su Maskva, D.Peskovas atsakė: „Negaliu pasakyti kada ir kaip, bet – žinoma, kadangi mūsų atitinkamos tarnybos kontaktuoja nuolat ir kiekvieną dieną, taip pati ir jungtinės valstybės reikalais, todėl jokių abejonių dėl to kilti neturėtų“.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pasirašė įsaką dėl bevizės tvarkos atvažiuojantiems ir išvažiuojantiems užsienio piliečiams.

„Dokumentu nustatoma bevizė tvarka įvažiuoti į Baltarusiją ne ilgiau kaip 5 paroms per valstybinės sienos perėjimo punktą „Nacionalinis Minsko oro uostas“ 80 valstybių piliečiams“, – sakoma įsake.

„Šis įsakas taikytinas 39 Europos šalims, tarp jų ir visai Europos Sąjungai, taip pat Brazilijai, Indonezijai, JAV, Japonijai ir kitoms valstybėms“, – nurodė Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba.

Pasak jos, pirmiausia tai migracijos požiūriu palankios šalys, strateginės Baltarusijos partnerės ir valstybės, kurios vienašališkai yra nustačiusios bevizį režimą Baltarusijos piliečiams.

Naujosios taisyklės apima ir tokią kategoriją, kaip Latvijos nepiliečiai ir Estijos asmenys be pilietybės.

„Dokumentu siekiama suaktyvinti verslininkų, turistų, privačių, piliečių pasus turinčių asmenų keliones; jis nebus taikomas oficialiai atvykstantiems užsieniečiams, – diplomatiniai, tarnybiniai, specialūs ir kiti jiems priskirtini pasai nebus priimami domėn“, – pažymima pranešime.

„Minima bevizio judėjimo tvarka netaikoma asmenims, atvykstantiems į Baltarusiją oro transportu iš Rusijos, taip pat ketinantiems išskristi į Rusijos oro uostus (šie reisai laikomi vidiniais, ir pasienio kontrolė jiems neatliekama)“, – dar pridūrė spaudos tarnyba.

Šis įsakas įsigalios praėjus mėnesiui po jo oficialaus paskelbimo.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija išreiškė viltį, kad užsienio šalys, kurių piliečiai galės be vizų lankytis šalyje iki penkių dienų, žengs atsakomąjį žingsnį.

„ES vizų taikymo tvarka nustatyta 28 valstybių sprendimu, todėl gana sunku tikėtis, kad jie pajus kokių nors pasikeitimų dėl Baltarusijos – vienos ES kaimynių – sprendimo. Tuo pačiu metu mes tikimės, kad Europos Sąjunga atkreips dėmesį į šį sprendimą ir žengs kokius nors atsakomuosius žingsnius, kurie stiprintų Baltarusijos ir ES kontaktus“, – pareiškė Baltarusijos URM vyriausiosios konsulinės valdybos viršininkas I. Fisenko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
va bestija,be bobuino palaiminimo,tai tikrai nieko nedaro

BL

BL portretas
Taves, gaidzio, pamirso paklausti :D

LT

LT portretas
Spektaklis tesiasi...Lukasenka ,be kremliaus palaiminimo jokiu tolesniu zingsniu Baltarusijos politikoje nedaro.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių