Quantcast

Konservatyviausioje Kanados provincijoje rinkimus laimėjo kairioji partija

  • Teksto dydis:

Alberta, kuri yra konservatyviausia Kanados provincija, išsirinko kairės pakraipos vyriausybę, užbaigdama 44 metus trukusį konservatorių valdymą.

Naftos turtingos vakarinės provincijos rinkėjai per antradienį vykusį balsavimą buvo palankiausi kairuoliška laikomai Naujajai demokratų partijai (NDP).

Tik nedaugelis prognozavo tokį rezultatai praėjus vos 28 dienoms po to, kai šiuos rinkimus inicijavo Albertos premjeras Jimas Prentice'as (Džimas Prentisas), vadovaujantis Pažangiųjų konservatorių partijoje ir anksčiau dirbęs Kanados premjero Stepheno Harperio (Stiveno Harperio) konservatorių vadovaujamame federaliniame ministrų kabinete.

NDP veikiausiai užsitikrino daugiau negu 50 mandatų 87 vietų provincijos parlamente, nors anksčiau turėjo tik keturis, rodo televizijos skelbtos prognozės. NDP Albertoje niekada anksčiau nėra turėjusi daugiau negu 16 vietų.

Kita vertus toriai tikriausiai liks treti, praradę apie 60 turėtų vietų.

Istorinė NDP pergalė, kai ši partija dar prieš mėnesį pagal populiarumą buvo ketvirta, sukėlė nuostabą socialiniuose tinkluose: pergalės mastas, atrodo, apstulbino netgi NDP šalininkus.

„Kiaulės iš tikrųjų skraido“, – ironiškai komentavo televizijos CTV laidų vedėjas Donas Martinas (Donas Martinas) savo „Twitter“ žinutėje.

Kai balsalapiai buvo suskaičiuoti, J.Prentice'as paskelbė, kad traukiasi iš politikos ir atsistatydina iš Pažangiųjų konservatorių partijos Albertos skyriaus pirmininko pareigų. Jis taip pat užleis savo vietą parlamente, laimėtą per antradienį vykusius rinkimus.

„Mano indėlis viešajame gyvenime dabar baigiasi“, – J.Prentice'as sakė savo šalininkams po stulbinamo pralaimėjimo.

J.Prentice'as, nutraukęs karjerą investicinės bankininkystės sektoriuje, kad taptų partijos lyderiu praeitų metų rugsėjį, kovo pradžioje buvo palankiai vertinamas 75 proc. apklausų dalyvių. Bet šią savaitę paskelbti apklausos rezultatai rodė, kad jo palaikymas sumažėjo iki 31 procento.

Alberta kai kada vadinama Teksasu Šiaurėje, bet dėl pasaulinio naftos kainų nuosmukio ši provincija nuo pernai rugsėjo neteko bent 20 tūkst. darbo vietų po dešimtmetį trukusio pakilimo.

„Manau, kad galbūt šį vakarą sukūrėme truputėlį istorijos, – sakė būsimoji Naujosios demokratų partijos premjerė Rachel Notley (Reičel Noutli). – Pokyčiai pagaliau atėjo į Albertą.“

Toronto universiteto politologijos profesorius Nelsonas Wisemanas (Nelsonas Vaismanas) sakė, kad šie rezultatai nereiškia, kad S.Harperiui prastai seksis jo gimtojoje provincijoje per spalį vyksiančius federalinius rinkimus.

Pasak N.Wisemano, NDP pergalė rodo, kad ši partija nebėra tokia radikali, kokia buvo anksčiau, ir kad rinkimų kampanija buvo veiksminga. Jo nuomone, prie Albertos konservatorių pralaimėjimo prisidėjo J.Prentice'o riktai ir rinkėjų nusivylimas.

R.Notley žadėjo padidinti mokesčius verslui ir peržiūrėti provincijos mokesčių už gamtos išteklius schemą, kad Albertos gyventojai gautų sąžiningą dalį iš šiame regione esančių dujų ir naftos telkinių. Albertos naftos ištekliai – treti didžiausia pasaulyje: išžvalgytuose telktinuose slypi bent 170 mln. barelių naftos.

J.Prentice'as anksčiau buvo vienas iš įtakingiausių ministrų S.Harperio kabinete ir buvo laikomas kandidatu kada nors užimti šalies premjero postą.

Nepasitenkinimas J.Prentice'o pastangomis lopyti biudžeto spragas didinant mokesčius, brangiai kainavusi pirmalaikių rinkimų kampanija, kai provincijos biudžeto deficitas – 5 mlrd. Kanados dolerių (3,72 mlrd. eurų), taip pat virtinė apmaudžių konservatorių riktų ištirpdė partijos turėtą pranašumą.

„Tai bus vienas didžiausių klaidingų apskaičiavimų per Kanados politinę istoriją. Jam nereikėjo skelbti pirmalaikių rinkimų“, – apklausų organizatorius Bruce'as Cameronas (Briusas Kameronas) sakė televizijai CBC.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių