Quantcast

Kurie elektronikos gamintojai draugiškiausi aplinkai?

Aplinkosaugos organizacijai „Greenpeace“ sureitingavus didžiausius pasaulio elektronikos gamintojus pagal jų veiklos poveikį aplinkos apsaugai, reitingų viršūnėje atsidūrė Nyderlandų „Fairphone“ ir JAV „Apple“, po jų sekė „Dell“ ir „HP“. Į mažiausiai „žaliųjų“ diapazoną pateko vienuolika bendrovių, įskaitant „Samsung“, „Huawei“ ir „Amazon“.

Kaip skelbiama Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA) ir Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) pranešime, elektronikos gamintojų reitingavimas, į kurį buvo įtrauka 17-ka bendrovių, buvo atliktas 2017 metais. Reitinguojant bendroves buvo vertinamas jų veiklos poveikis aplinkai pagal šiuos kriterijus: energetiką (šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimą naudojant atsinaujinančią energiją), išteklių sąnaudas (tvarų perdirbtų medžiagų naudojimą) ir chemines medžiagas (pavojingų cheminių medžiagų pašalinimą iš paties produkto ir gamybos).

Aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ teigimu, elektronikos gamintojai turėtų mažinti pirminių medžiagų poreikį įtraukiant į gamybą daugiau perdirbtų ir antrinių medžiagų, tokių kaip plastikas ir metalai.

Jie taip pat turėtų užtikrinti, kad įrenginiai būtų suprojektuoti taip, kad neveikiančius gaminius būtų lengva perdirbti. Tam, kad IT bendrovės iš tikrųjų būtų „žalios“, jos turėtų įsipareigoti kurti tokius gaminius, kuriuose nėra toksiškų cheminių medžiagų ir kurie taupo energiją, yra patvarūs kartu prisiimant visišką atsakomybę už parduodamą įrangą ir tada, kai gaminiai tampa atliekomis.

„Greenpeace“ bendrovių reitingavimą atlikdavo reguliariai nuo 2006-ųjų iki 2012 metų, o paskutinį kartą reitingus skelbė 2017-aisiais.

Kaip teigia EGIO vadovė Veronika Masalienė, Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, galioja gamintojų atsakomybės principas. Pagal jį gamintojai ir importuotojai turi pasirūpinti elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkimu ir perdirbimu. Siekiant perdirbti kuo daugiau elektronikos atliekų, gyventojų indėlis taip pat yra itin svarbus rūšiuojant atliekas atsakingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių