Quantcast

Kodėl vengiama žodžio „teroristas“?

Vakarų žiniasklaida teroristais kovotojų nevadina, nes siekia pateikti objektyvias žinias ir nevertinti, nežinodama tikrųjų asmenų siekių. Taip sako LRT televizijos naujienų tarnybos vyresnysis užsienio žinių redaktorius Vykintas Pugačiauskas.

Radijo klausytoja Danguolė iš Kauno stebisi, kodėl talibų kovotojai nevadinami teroristais. „Klausau pranešimų – talibų kovotojai paėmė įkaitais vaikus mokykloje ir panašiai. Kokie jie kovotojai? Kurie ima įkaitus? Kurie terorizuoja? Jie yra teroristai“, – teigia klausytoja.

LRT televizijos naujienų tarnybos vyresnysis užsienio žinių redaktorius V. Pugačiauskas sako, kad diskusija dėl šių terminų yra labai plati ir neįmanoma trumpai jos apžvelgti, bet Vakarų žiniasklaida teroristais kovotojų nevadina.

„Niekur nerasite vartojamo žodžio „teroristas“. Tokius žodžius dažniausiai vartoja diktatoriški režimai, tokie, kaip Rusijos, savo priešininkams apibūdinti“, – tikina žurnalistas.

Jo žodžiais, šis terminas turi labai aiškų neigiamą atspalvį, o nepriklausoma vakarietiška žiniasklaida visą laiką siekia pateikti subalansuotą vaizdą.

„Žinome tą seną dilemą, kad tai, kas vienai pusei yra teroristas, kitai pusei gali būti laisvės kovotojas, todėl žiniasklaida stengiasi nekabinti etikečių ir tokių žodžių nevartoti“, – aiškina V. Pugačiauskas.

Pasak jo, konkrečiu atveju žodis „teroristas“ visų pirma yra susijęs su ketinimais. Teroristas yra žmogus, kuris ne šiaip smurtauja, grobia ar žudo, bet tas, kuris siekia šiuo smurtu įbauginti. Kitaip sakant, žmonės, kurie puldinėja priešingą pusę, dar nėra teroristai.

„Teroristai yra tie, kurie imasi kad ir nedidelio smurto išpuolio, tarkim, palieka nedidelę bombą metro stoties šiukšlių dėžėje, kur žūsta vienas žmogus, tačiau bijo milijoninis miestas. Tai – žmonės, kurių tikslas yra skleisti baimę“, – mano užsienio žinių redaktorius.

Jo teigimu, žurnalistui labai sunku nustatyti, kokius tikslus kelia kovotojai. „Dėl šių ir kitų priežasčių žiniasklaida stengiasi apsiriboti kiek įmanoma neutralesniais vertinimais, žinoma, nemenkinant tų nusikaltimų ir tų niekšybių, kurias padaro šie kovotojai“, – sako žurnalistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
vakarai niekada nebuvo po ruskių teroristų padu, niekada naktimis nebijojo ir nelaukė, kada atsirioglins KGB-istai ir nepradės terorizuoti vaikų, senelių ir kitų žmonių, todėl jiems lengviau kalbėti ir balansuoti žodžio "teroristas" reikšmę. Mums jis yra vienareikšmiškas ir visiškai atitinka sovietinius teroristus ir dabartinius ruskių teroristus. Ir nėra ko dėl to filosofuoti.

Teroristas siekia smurtu įbauginti.

Teroristas siekia smurtu įbauginti. portretas
1941 and 1945–1952.Soviet deportations from Lithuania was at least 130,000 people///1941ir 1945-1952.Soviet trėmimai iš Lietuvos buvo bent 130.000 žmoniu.[vikipedija] Tremimai ;kaip siekis ibauginti ? Nuo 2004tu is Lietuvos emigravo 445500 zmoniu[Svetainė Migracija skaičiais] Tai ne EMIGRACIJA ,tai EVAKUACIJA. Tai oficialiai istremti is Lietuvos .As dar prideciau 400000 nedeklaravusiu savo isvykima. O as galvojau kad tautos naikinimas buvo mano jaunystes metais .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių