Quantcast

Kipro salą dalins ir laiko skirtumas

  • Teksto dydis:

Sekmadienį nubudę kipriečiai suvoks, kad jų padalytą salą skiria net tik Jungtinių Tautų kontroliuojama paliaubų linija, bet ir laiko skirtumas.

Pietinės graikiškosios Kipro dalies gyventojams pasukus savo laikrodžius valanda atgal, šiaurinėje turkiškoje salos dalyje laikas nesikeis ir etniškai padalintoje saloje atsiras dvi laiko zonos.

Rugsėjo mėnesį Turkija nusprendė visiems laikams atsisakyti laiko kaitaliojimo į vasaros ir žiemos laiką, jos pavyzdžiu pasekė ir daugiausiai turkų gyvenama Kipro šiaurinė dalis, nes yra glaudžiai susijusi su šios šalies bankininkystės sektoriumi, aviacija ir verslu.

Tačiau Kipro Respublika, kaip ir kitos ES valstybės, sekmadienio naktį įveda žiemos laiką ir suka laikrodžius viena valanda atgal.

Pasak Kipro darbdavių federacijos, laiko skirtumas daugiausiai nepatogumų sukels 5 tūkstančiams Kipro turkų, kurie turi verslą pietinėje salos dalyje, nes tik kelios dešimtys Kipro graikų savo prekybine ar kitokia veikla yra susiję su turkiškąja salos dalimi.

Laiko skirtumą tarp abiejų salos pusių pajus ir šimtai kipro turkų, lankančių mokyklas pietinėje salos dalyje.

Abiejų Kipro dalių lyderiai šiuo metu, tarpininkauja Jungtinėms Tautoms, veda derybas dėl prieš keturis dešimtmečius padalytos salos suvienijimo ir tikisi susitarti dar iki šių metų pabaigos.

„JT ir toliau skiria dėmesį (abiejų) šalių pastangoms kuo greičiau pasiekti visapusį susitarimą. Abi šalys nuspręs, kada ir kaip spręsti laiko skirtumo problemą“, – sakė JT atstovas Aleemas Siddique'as (Alimas Sidikas) Kipre.

Socialiniuose tinkluose aktyvistai pradėjo kampaniją, kuria siekiama atkreipti dėmesį į nuo spalio 30 dienos iki balandžio Kiprą dalinsiantį vienos valandos laiko skirtumą.

Kipro žmonių prašoma sekmadienį, kai leisis saulė, padaryti asmenukę su saule fone ir paskelbti ją socialiniuose tinkluose su žyma #UnitedByHope bei šūkiu „skiria laikas, bet vienija viltis“.

Kipras bus viena iš nedaugelio pasaulio vietų, kuriose Naujuosius galima bus pasitikti du kartus – kartais užteks vos pereiti į kitą gatvę.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurę, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Šiaurinę salos dalį valdo 1983 metais nepriklausoma pasiskelbusi Šiaurės Kipro turkų respublika, kurią pripažįsta tik Turkija.

2004 metais Kipro turkai pritarė tuometinio Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Kofi Annano (Kofio Anano) pasiūlytam salos suvienijimo planui, bet jį triuškinama balsų dauguma atmetė Kipro graikai.

Tais pat metais vis dar padalytas Kipras įstojo į Europos Sąjungą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių