Quantcast

Kipras bando išsigelbėti nuo bankroto

Kipro prezidentas Nicos Anastasiades sekmadienį vyksta į Briuselį paskutinę minutę bandyti apsaugoti krizės ištiktą šalį nuo bankroto, kuris gresia, jeigu iki pirmadienio termino nebus sudarytas susitarimas dėl finansinės pagalbos.

Vyriausybės atstovas Christos Stylianides sakė, kad N. Anastasiadis išskrido specialiu lėktuvu, ir pridūrė: „Derybų etapas labai opus. Situacija labai sunki, o laiko labai nedaug“.

Europos Sąjungos (ES) ekonomikos komisaras Olis Rehnas perspėjo Nikosiją, kad susitarti sekmadienį būtina, jei norima išsaugoti Kipro ekonomiką, ir sakė, kad dabar „liko tik sunkūs pasirinkimai“.

O. Rehnas sveikino „pažangą“, padarytą siekiant patenkinti ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimus, kad Kipras reformuotų savo finansų sektorių ir surinktų 5,8 mlrd. eurų, kurie yra sąlyga labai reikalingai 10 mlrd. eurų finansinei pagalbai iki pirmadienio termino gauti.

Kipro lyderių vėliau sekmadienį laukia žūtbūtinis euro zonos finansų ministrų susitikimas, kuris bus paskutinė proga susitarti.

„Būtina, kad Euro grupė susitarimą pasiektų sekmadienį vakare“, – sakė O.Rehnas.

Jis pripažino, kad po protestų prieš ES planus apmokestinti indėlius Kipro bankuose salos lyderių laukia sunkūs sprendimai siekiant apriboti smūgio išpūstam bankininkystės sektoriui padarinius.

Tačiau O. Rehnas pridūrė: „Deja, pastarųjų dienų įvykiai nulėmė situaciją, kai nebeliko jokių optimalių sprendimų. Liko tik tik sunkūs pasirinkimai“.

Vokietijos finansų ministras Volfgangas Šoiblė taip pat perspėjo, kad jeigu Kipras nori likti euro zonoje, privalo įvykdyti pagalbos paketo sąlygas.

„Euro zonos šalys nori padėti Kiprui, bet taisykles reikia gerbti, pagalba turi būti tinkama, o programoje turi būti (numatytas) problemų sprendimas iš esmės“, – sakė jis „Welt am Sonntag“.

Nikosijoje politinių lyderių derybos šeštadienį truko kone iki vidurnakčio (ir Lietuvos laiku); jose buvo ieškoma būdų, kaip įvykdyti ES ir TVF sąlygas.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad Kipro pareigūnai, tardamiesi su ES ir TVF atstovais padarė pažangą ir susitarė dėl 20 proc. apkarpymo Kipro bankui ir 4 proc. mokesčių kitiems bankams.

Privati televizija „Mega TV“ pranešė, jog vyriausybė susitarė dėl daugumos susitarimo elementų, bet paskutinė kliūtis galėtų likti neįveikta iki sekmadienio paskutinės minutės N. Anastasiadžio ir ES ministrų pasitarimo.

Parlamentas Nikosijoje jau patvirtino skausmingas bankininkystės sektoriaus reformas, nenoromis buvo pasiektas konsensusas dėl kitų pajamų surinkimo priemonių, kurios turi būti pateiktos svarstyti euro zonos ministrams.

Pagal radikalų antrojo pagal dydį Kipro banko „Laiki“ („Popular Bank“) restruktūrizavimą visi didesni nei 100 tūkst. eurų indėliai atsidurs ‚blogame banke“ ir galbūt niekada nebus visiškai grąžinti.

Parlamentarai šiai priemonei pritarė penktadienį vakare.

Tačiau derybos įstrigo dėl ES ir TVF reikalavimų įvesti reikšmingą mokestį visiems indėliams, didesniems nei 100 tūkst. eurų, didžiausiame Kipro banke, kad jis išvengtų panašaus restruktūrizavimo. Šiame banke yra daugiau kaip trečdalis visų salos indėlių.

„Mega TV“ pranešime sakoma, kad 20 proc. apkarpymas Kipro banko sąskaitų turėtojams bus įvykdytas obligacijų ar akcijų mainų forma.

Antradienį parlamentas kategoriškai atmetė ankstesnį planą apmokestinti visus indėlius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių