Quantcast

Kinų akademikai: studentams reikia daugiau skaityti K. Markso veikalų

  • Teksto dydis:

Kinijos ekonomikos studentams yra „plaunamos smegenys Vakarų teorijomis“. O jie turėtų daugiau skaityti Karlo Markso veikalų, laiške Švietimo ministerijai teigia kinų profesoriai.

Lėtėjant antros pagal dydį pasaulio ekonomikos augimo tempui ir šalyje sunkiai įgyvendinant būtinas reformas, Kinijos universitetų ekonomikos studentai turėtų studijuoti pagal programą, kurios mažiausią pusę sudarytų K. Markso veikalai, teigiama kelių dešimčių profesorių pasirašytoje peticijoje.

Priešingu atveju, kaip teigia akademikai, kinų studentai taps „socialistinės ekonomikos sistemos duobkasiais“.

Ekspertų teigimu, tai yra naujausias Kinijos valdančiosios Komunistų partijos mėginimas perimti universitetų kontrolę.

„Iš tiesų švietimo sistemoje vyksta ideologinė klasių kova tarp buržuazinės klasės ir proletariato, – vienas iš laiško autorių antradienį sakė valstybiniam laikraščiui „The Global Times“. – Kaip socialistiniam universitetui gali būti leista mokyti žmones, kaip tapti socialistinės ekonominės sistemos duobkasiais?“

Tiesa, peticijoje neminima, ar Vokietijoje gimęs ir didžiąją dalį savo gyvenimo Anglijoje pragyvęs K. Marksas, kurio publikacijos suformavo socialistinio ir komunistinio judėjimų pagrindą – marksizmą, neturėtų taip pat būti vadinamas „vakariečiu“.

Kinijos mokyklos tapo valdančiosios partijos ideologinės kovos lauku. Šalies švietimo ministras pernai pareiškė, kad „vakarietiškas vertybes“ skleidžiančius vadovėlius reikia uždrausti. Internete taip pat kilo didelių diskusijų dėl pradinių ir vidurinių mokyklų vadovėlių pakeitimų po to, kai valstybinė žiniasklaida pareiškė, jog senuose vadovėliuose per mažai dėmesio skiriama Komunistų partijos revoliuciniam paveldui ir patriotiniam turiniui.

Savo ruožtu, naujuose vadovėliuose, pavyzdžiui, skaitytojai raginami įsivaizduoti save tarpžemynine balistine raketa. Arba juose pasakojama istorija apie tai, kaip vyras nubaudžia „turtingą chuliganą“ mirtinai jį sumušdamas.

Nors oficialiai vadinama socialistine, Kinijos ekonomika jau nuo aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio laikosi kapitalizmo principų ir sparčiai auga, nes valstybė vaidmuo sumažėjo, o rinkos jėgos paskatino šalies ekonomikos transformaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
maodzeduno palikuonys bandys atgaivinti jau ne rusiska o savo nacionalini komunizma ir mes matem kas is to isejo ir sios idejos igyvendinimui niekas nepasipriesins nes kinijadidziule ir zmones vergiskai darbstus. Jie kolkas /ramus/ ir stebi pasauline politika ir laukia momento ir laiko niekas nezino bet is ekonominio augimo tempu galiieiti i pasaulio 1 vieta taip kad kol nevelu baltiesiem ir tamsiaodziams reiketu maziau konfliktuoti ir pagalvoti apie geltonuju viespatavima planetoje kurioje musu gali ir nelikti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių