Quantcast

Kinija: Dalai Lama neturi didelio palaikymo Tibete

  • Teksto dydis:

Dalai Lama neturi didelio palaikymo Tibete, ir eiliniai žmonės yra dėkingi Komunistų partijai, „atnešusiai jiems laimingą gyvenimą“, trečiadienį pareiškė Kinijos pareigūnai.

Šią savaitę minimos 60-osios nesėkmingo tibetiečių sukilimo, dėl kurio Tibeto budistų dvasinis lyderis Dalai Lama buvo priverstas pasitraukti į Indiją, metinės.

Pekinas – viešai tvirtinantis, kad „taikiai išlaisvino“ šį Himalajų kraštą – yra kaltinamas vykdant politines ir religines represijas šiame regione.

Tačiau Kinija sako, kad tibetiečiai dabar džiaugiasi didžiulėmis jiems suteiktomis laisvėmis ir ekonomikos augimu. 

„Po pasitraukimo Dalai Lama nepadarė nieko gera Tibeto žmonėms“, – pareiškė Tibeto komunistų partijos vadovas Wu Yingjie (U Ingdzie) per susitikimą Kinijos kasmetinio parlamentinio susitikimo užkulisiuose.

„Tibetiečiai savo širdyse jaučia dėkingumą. Jie dėkingi Komunistų partijai, atnešusiai jiems laimingą gyvenimą“, – kalbėjo jis.

Nuo 2009 metų, protestuodami prieš Pekino valdžią Tibete, susideginti pabandė mažiausiai 150 tibetiečių. Dauguma jų vėliau mirė nuo patirtų nudegimų.

2002-aisiais Kinija ėmėsi derybų su Dalai Lama iniciatyvos. Tačiau devyni nesėkmingų derybų etapai, trukę iki 2010 metų, rezultatų nedavė. Daugelis mano, kad Pekinas tyčia vilkina beviltišką dialogą, tikėdamasis, kad tarptautinis spaudimas dėl Tibeto sumažės po Dalai Lamos mirties.

Tačiau kol kas 83 metų Nobelio taikos premijos laureatas sutraukia didžiules gerbėjų minias visame pasaulyje.

Daugelis Tibeto budistų baiminasi, kad Pekinas bandys daryti įtaką kito dvasinio lyderio pasirinkimui po Dalai Lamos mirties. 

Neaišku, kaip ir kada bus įvardintas jo įpėdinis. Tikima, kad aukšto rango lamos po mirties persikūnija. Tradiciškai naujo Dalai Lamos ieško svarbūs lamos, kurie pasklinda po visą Tibetą ieškoti vaiko, turinčio tokios reinkarnacijos požymių.

Tačiau 14-asis Dalai Lama, siekdamas užkirsti kelią Pekino pastangoms paskirti jo įpėdinį, 2011 metais paskelbė, kad jis gali būti paskutinis.  

Oficialiai ateistine save vadinančios Kinijos Komunistų partija ne kartą yra sakiusi, kad turi teisę kontroliuoti reinkarnacijos procesą.


Šiame straipsnyje: TibetasKinijaDalai Lama

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Chm: "Kinija sako, kad tibetiečiai dabar džiaugiasi didžiulėmis jiems suteiktomis laisvėmis ir ekonomikos augimu" - tą patį apie mus dabar sako Briuselis...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių