Quantcast

Kijeve įvyko masinis protestas prieš dažnėjančias atakas prieš aktyvistus

  • Teksto dydis:

Kijeve šimtai ukrainiečių ketvirtadienį susirinko į demonstraciją po to, kai per ginkluotą išpuolį buvo sunkiai sužeistas vienas su korupcija kovojantis aktyvistas.

Šeštadienį užpultas politikas Olehas Michailikas tapo dar viena Ukrainą užklupusios smurto prieš vyriausybės kritikus bangos auka.

Partijos „Liaudies jėga“ Odesos skyriui vadovaujantį O. Michailiką vėlai šeštadienį užpuolė nežinomi asmenys. Jis patyrė šautinių žaizdų ir guli ligoninėje kritinės būklės.

Jis surengė ne vieną protestą prieš Odesos merą Henadijų Truchanovą, kurį kaltina korupcija.

Aktyvistų teigimu, nuo 2017-ųjų pradžios Ukrainoje įvyko daugiau kaip 50 tikslingų atakų prieš valdžios kritikus, o nė vieno iš jų kaltininkai taip ir nebuvo patraukti atsakomybėn.

„Reikalaujame greito ir veiksmingo tyrimo dėl... atakų prieš aktyvistus“, – sakoma pareiškime, kurį pasirašė dešimčių kovos su korupcija ir žmogaus teisių nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Kai kurie protestuotojai Kijeve laikė plakatus su užrašais: „Esame naikinami“ ir „Tyla žudo“.

„Kijevo valdžia turi pasiųsti regionus kontroliuojantiems klanams aiškų signalą, kad jie turi sustoti“, – apie 300 susirinkusių žmonių sakė dar vienas aktyvistas iš Odesos Vitalijus Ustymenka, kuris birželį pats buvo užpultas peiliu.

JAV ambasada Ukrainoje neseniai išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl atakos prieš O. Michailiką.

„Tokios atakos tampa pernelyg įprastos ir turėtų liautis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pirmadienį parašė ambasados atstovai, ragindami atlikti „skubų, skaidrų ir išsamų tyrimą“.

Tyrėjų grupė į Odesą buvo išsiųsta tik kilus viešam pasipiktinimui ir po to, kai prezidentas Petro Porošenka paragino teisėsaugą paspartinti veiksmus.

Antradienį policija paskelbė, kad buvo suimti trys asmenys, galimai mėginę nužudyti O. Michailiką.

Kalbant apie kitas neseniai įvykusias atakas, liepos pabaigoje pietiniame Chersono mieste buvo sunkiai sužalota su korupcija kovojanti aktyvistė Katerina Gandziuk; užpuolikai ją apipylė rūgštimi.

2017-aisiais upėje netoli sostinės buvo rastas žmogaus teisių aktyvistės Irinos Nozdrovskajos subadytas lavonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių