Quantcast

Kiek ir kokių raketų turi vadas?

Šiaurės Korėjos propaganda – galinga, tačiau ir kariniai šios mažytės šalies raumenys pučiasi. Pasak saugumo ekspertų, Pchejanas savo ginklų arsenale turi ne tik branduolinę bombą, bet ir šimtus raketų, galinčių smūgiuoti priešininkams.

Raketinė programa

Ar gali Šiaurės Korėja suduoti smūgį JAV žemyninei daliai? Daugelis tuo abejoja, tačiau sunerimti vis dėlto reikėtų. Per pastaruosius kelis dešimtmečius Pchenjanas kaip reikiant ištobulino savo raketines pajėgas.

Pirmąsias taktines balistines raketas Šiaurės Korėja gavo iš SSRS – tai įvyko maždaug 1969 m., o 1976 m. "Scud" tipo raketų korėjiečiai atsigabeno iš Egipto – Kairas taip atsidėkojo Pchenjanui už paramą Jom Kipuro kare prieš Izraelį. 1984 m. korėjiečiai jau pristatė pirmą savo pagamintą taktinę balistinę raketą, kurią pavadino "Hwasong-5".

Po "Hwasong-5" buvo pagaminta "Hwasong-6" – kur kas didesnė ir ilgesnio nuotolio raketa. Galiausiai – "Nodong", kuri buvo maždaug 50 proc. didesnė nei jos pirmtakė "Hwasong-6" ir ilgesnio nuotolio nei abi pirmtakės drauge sudėjus.

Tiesa, tuo viskas nesibaigė – santykinai greitai buvo sukurtos ir balistinės raketos "Taepodong". Šios jau žymėjo naują Šiaurės Korėjos raketinės programos raidos etapą.

1998 m. rugpjūtį Šiaurės Korėja virš Japonijos paleido trijų pakopų raketą "Taepodong-1" – Pchenjanas tokiu būdu pademonstravo, kad ši raketa, kurios skriejimo nuotolis yra apie 1 tūkst. km, gali pasiekti svarbius miestus, įskaitant sostinę Tokiją.

Po šio korėjiečių bandymo JAV ekspertai teigė turį duomenų apie "Taepodong-2" raketą, kuri, pasak jų, galėtų pasiekti jei ne Kaliforniją, tai bent jau šiaurinę Amerikos Aliaskos valstiją. Vis dėlto "Taepodong-2" oficialaus bandymo teko palaukti – jis įvyko tik 2006 m., tačiau nebuvo sėkmingas. Vėliau – 2009 ir 2012 m. – įvyko dar du šios trijų pakopų raketos bandymai, tačiau ir jie baigėsi nesėkme.

Ramybė tęsėsi neilgai – 2012 m. gruodį, netrukus po nepavykusio "Taepodong-2" bandymo, korėjiečiai paleido labai panašią į ją raketą. Ir ji, pasak amerikiečių, sėkmingai pakėlė į kosmosą kažkokį objektą.

Kadangi nebuvo aišku, ar Pchenjanas paleido į orbitą palydovą, ar tik imitavo tai, tarptautinė bendruomenė įvardijo šį raketos paleidimą šiurkščiu tarptautinių sankcijų pažeidimu. Tada pažymėta, kad Šiaurės Korėja tik dangstosi mokslu išbandydama technologijas, kurias vėliau panaudos kariniais tikslais.

Po šių bandymų buvo ir kiti. 2014 m. Šiaurės Korėjos propaganda prakalbo apie pirmąją šalyje sukonstruotą sparnuotąją raketą. Tokio tipo raketa – faktiškai valdomas vienkartinio naudojimo bepilotis orlaivis su sparnais, kuris gali labai tiksliai smūgiuoti į taikinius.

Pasak kai kurių saugumo ekspertų, filmuotoje medžiagoje matoma sparnuotoji raketa buvo labai panaši į rusų priešlaivines sparnuotąsias raketas "KH-35". Vis dėlto analitikai tada negalėjo tiksliai pasakyti, ar Pchenjanas įsigijo šių ginklų iš kitų šalių, ar pats pasigamino.

Pavojus – realus

Raketų Šiaurės Korėja turi labai įvairių. Kurios jų ir kam kelia pavojų?

Pavyzdžiui, "KN-02" – trumpojo nuotolio raketa, galinti nuskrieti apie 120 km. Ja, jeigu būtų poreikis, Šiaurės Korėja galėtų atakuoti kaimyninę Pietų Korėją. "Hwasong-5" ir "Hwasong-6", dar žinomų kaip "Scud-B" ir "Scud-C", skrydžio nuotolis – atitinkamai apie 300 ir 500 km. Be to, šios raketos gali būti užtaisytos tiek konvenciniu, tiek biologiniu, cheminiu ar branduoliniu ginklu.

Ekspertai yra tikri, kad "Scud-B" ("Hwasong-5") ir "Scud-C" ("Hwasong-6") raketos yra ne sykį išbandytos ir parengtos mūšiui. (Beje, "Hwasong-6" tipo raketų turi įsigijęs ir Iranas, tik ten šios raketos vadinamos "Shehab 2").

Šis arsenalas kelia daug nerimo Pietų Korėjai – Seulas rimtai bijo, kad raketos gali būti panaudotos, nes abi Korėjos iki šiol oficialiai kariauja. Po 1950–1953 m. Korėjos karo buvo sudarytos paliaubos, tačiau taikos susitarimas taip ir liko nepasirašytas.

Be "Scud-B" ir "Scud-C", Šiaurės Korėja dar turi ir gerokai pranašesnę "Nodong" raketą.

Vyrauja nuomonė, kad ši raketa galėtų nuskrieti iki 1 000 km. Tai jau kelia nerimą ne tik Seului, bet ir Tokijui bei Vašingtonui.  "Nodong" buvo kurta kaip "Scud" tipo raketa, tačiau ji už daugelį "Scud" modelio raketų yra 50 proc. didesnė ir turi gerokai galingesnį variklį.

Vis dėlto, kaip aiškina saugumo ekspertai, mažai žinoma apie "Nodong" raketos programos vystymą, jos gamybą ar dislokavimą.

Viena vertus, amerikiečiai bijo, kad tokia raketa galėtų smūgiuoti jų kariniams įtvirtinimams Ramiajame vandenyne, pavyzdžiui, Japonijoje esančiai Okinavos karinei bazei. Kita vertus, raketų specialistų teigimu, "Nodong" nėra labai tiksli, t.y. jos pataikymo tikslumas gali svyruoti nuo 2 iki 4 km. Karinės bazės požiūriu, šis raketos tikslumo vertinimas – palankus, bet jeigu "Nodong" būtų nutaikyta į tankiai gyvenamas Japonijos teritorijas, pavyzdžiui, Tokijo ir Jokahamos aglomeraciją, aukų galėtų būti tūkstančiai.

Galiausiai "Musudan" (arba "Nodong-B" / "Taepodong-X") – tai dar viena vidutinio nuotolio Šiaurės Korėjos sukurta ir turima raketa.

Jos taikiniais potencialiai gali būti ta pati Okinavos bazė Japonijoje, taip pat kitos amerikiečių karinės bazės Ramiajame vandenyne.

"Musudan" skriejimo nuotolis – gerokai didesnis nei jos pirmtakės "Nodong". Izraelio žvalgyba tvirtina, kad "Musudan" gali nuskrieti iki 2,5 tūkst. km. JAV ekspertai mano, kad nuotolis gali būti dar didesnis – apie 3,2 tūkst. km. Nepriklausomi šaltiniai šneka net apie 4 tūkst. km. Problema, kad "Musudan" raketa niekuomet nebuvo, pavadinkime, viešai išbandyta, tad sunku yra tiksliai įvertinti jos pajėgumą.

Mokslas ar karas?

"Taepodong" (arba "Paektusan", kaip vadinama Šiaurės Korėjoje) raketų klasė – pati pavojingiausia, jeigu kalbėsime apie JAV teritoriją. Tai ilgojo nuotolio raketos. Ir, kaip minėta, jos yra pirmosios Šiaurės Korėjos sukurtos daugiapakopės raketos.

Tiesa, pirmoji šio tipo raketa – "Taepodong 1" – buvo netgi mažiau taikli nei "Nodong". Minėta, kad pirmasis šios raketos bandymas buvo atliktas 1998 m. Tais metais Šiaurės Korėja deklaravo, kad ši raketa skirta paleisti į orbitą pirmąjį šalies palydovą. Tačiau trečioji jos pakopa neveikė taip, kaip derėtų. Tad kilo įtarimų, kad kosminė programa tebuvo akių dūmimas.

Vis dėlto dabar jau ir Vakaruose pripažįstama, kad bent jau "Taepodong 1" korėjiečių iš tiesų buvo kuriama palydovui paleisti.

"Taepodong 1" / "Paektusan-2" pakeitė "Taepodong-2" / "Paektusan-2" – gerokai patobulinta pirmtakės versija. Ši raketa taip pat gali būti arba dviejų, arba trijų pakopų. Jos skriejimo nuotolis yra gana didelis – tai nuo 5 iki 15 tūkst. km, nors dažniausiai laikomasi požiūrio, kad "Taepodong-2" skrieja apie 6 tūkst. km.

Nepaisant to, jeigu ši raketa būtų panaudota kaip bombos nešėja, ji leistų Pchenjanui atakuoti taikinius, pavyzdžiui, Australijoje arba Aliaskoje. Kita vertus, nors Šiaurės Korėja dažnai mėgsta sakyti, kad jau turi galimybę smogti JAV žemyninei daliai, dauguma ekspertų tokią galimybę kol kas atmeta tvirtindami, kad turėtų praeiti dar ne vieni metai, kol šalis įgis įtikinamą galimybę surengti tarpžemyninių balistinių raketų smūgį.

Be abejo, sėkmingi raketų nešėjų bandymai byloja apie rimtą pažangą įgyvendinant balistinių raketų programą, vis dėlto Pchenjanas kol kas niekaip nepademonstravo, kad yra sukūręs raketos grįžimo į Žemės atmosferą ir jos nutaikymo technologijų, kurios būtų reikalingos siekiant paleisti kovinį užtaisą į JAV ar kitas šalis.

Taip pat abejojama, ar komunistinė valstybė sugeba pasigaminti pakankamai mažų branduolinių užtaisų, kuriuos būtų galima sumontuoti balistinės raketos kovinėje galvutėje.

Pchenjanui net tris kartus nepavyko šios raketos sėkmingai išbandyti: 2006, 2009 ir 2012 m. raketos sprogo netrukus po pakilimo. Sėkmė nusišypsojo tik 2012 m. gruodį, kai Šiaurės Korėja oficialiai patvirtino paleidusi į orbitą savo pirmąjį palydovą, o amerikiečiai netrukus patvirtino orbitoje esant kažkokį naują objektą.

Abejonės nesisklaido

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja vėl pranešė apie paleistą į orbitą palydovą – šį kartą jis pavadintas "Kwangmyongsong-4". Bet tarptautinė bendruomenė ir vėl pavadino tai ilgojo nuotolio raketos bandymu.

Kaip ir anksčiau, šis ginčas labiau susijęs ne su tos raketos konkrečiomis techninėmis charakteristikomis, bet su Šiaurės Korėjos tikraisiais ketinimais, kadangi bet kokia raketa nešėja turi dvigubos paskirties technologiją, kurią galima panaudoti tiek kariniams, tiek civiliniams tikslams.

JAV ir jų sąjungininkės, įskaitant Pietų Korėją, eilinį sykį pažymėjo, kad komunistinė šalis tokius raketų paleidimus vėl naudoja savo balistinių raketų technologijoms vystyti, kurdama tarpžemyninę balistinę raketą, kuri galėtų nuskraidinti branduolinį užtaisą į JAV žemyninę dalį. O Pchenjanas eilinį sykį atkirto, kad ši programa yra vien mokslinė ir Šiaurės Korėja turi teisę taikiai naudoti raketines technologijas.

Paleido plutonio reaktorių

JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis pareiškė, kad Šiaurės Korėjoje vėl paleistas plutonio reaktorius, kuris gali pagaminti kuro branduoliniams ginklams. J.Clapperis taip pat priminė, kad Pchenjanas dar 2013 m. paskelbė apie savo ketinimus atnaujinti ir vėl paleisti savo branduolines jėgaines, tarp jų ir Jongbjono urano sodrinimo gamyklą ir grafitinį plutonio gamybos reaktorių, kuris buvo uždarytas 2007 m.

Raketos tipas ir skriejimo nuotolis

• Trumpojo nuotolio: 1 tūkst. km (arba mažiau).

• Vidutinio nuotolio: 1–3 tūkst. km.

• Pereinamojo-vidutinio nuotolio: 3–5 tūkst. km.

• Tarpžemyninė raketa: daugiau nei 5,5 tūkst. km.

Ko siekia Šiaurės Korėja?

– 2006 m. Šiaurės Korėjai buvo paskelbtos Jungtinių Tautų sankcijos, draudžiančios bet kokius raketų bandymus, siekiant pažaboti tos šalies branduolinio ginklavimosi programą. Naujausią raketos startą JT Saugumo Tarybą laiko šio draudimo pažeidimu.

– Ekspertai mano, kad Šiaurės Korėja tikisi, jog sėkmingas branduolinis bandymas ir raketos paleidimas padės paskatinti  Vašingtoną sėsti prie derybų stalo, kur Pchenjanas galėtų tikėtis išsireikalauti nuolaidų.

– Bet Jungtinės Valstijos atmetė galimybę derėtis su Šiaurės Korėja, kol ta šalis nėra prisiėmusi įtikinamų įsipareigojimų atsisakyti branduolinio ginklavimosi programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Putinas ir Kim Jong Unas

Putinas ir Kim Jong Unas portretas
Du idiotai grasinantys visam Pasauliui:

nigga

nigga portretas
Siaures Korejoj 25 milijonai gyvenoju o beretine spauda vadina mazyte salim tai tada lt turit rasyt mikroskopine
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių