Quantcast

Katalonijos planuose – pirmalaikiai rinkimai: referendumas dėl nepriklausomybės

  • Teksto dydis:

Katalonija pirmadienį ketina paskelbti pirmalaikius regiono valdžios rinkimus, kurie taptų faktiniu referendumu dėl nepriklausomybės nuo Ispanijos, o toks žingsnis didina įtampą su Madrido centrine vyriausybe.

Katalonijos prezidentas Arturas Masas pasirašys įsaką, nustatantį, kad rinkimai šiame turtingame šiaurės rytiniame regione bus surengti rugsėjo 27 dieną.

Jeigu daugumą užsitikrintų už atsiskyrimą pasisakančių partijų aljansas, jos siektų užsitikrinti regiono nepriklausomybę nuo Ispanijos per 18 mėnesių, nors Madridas tam priešinasi, sakė A.Masas.

Regiono vyriausybė jau pradėjo formuoti planuojamos valstybės institucijas, kurios pradėtų darbą, jeigu laimėtų nepriklausomybės idėją palaikanti stovykla.

„Esame pasiruošę“, – A.Masas ne kartą tvirtino per viešus pasisakymus.

Praeitą mėnesį katalonų pareigūnai pateikė planus įkurti būsimą regiono mokesčių agentūrą ir priėmė įsaką, atveriantį kelią viešąją kredito instituciją paversti Katalonijos centriniu banku.

Konservatorių vadovaujama Ispanijos nacionalinė vyriausybė griežtai pasisako prieš turtingo šiaurės rytinio Katalonijos regiono, kuris nori pasekti Škotijos pavyzdžiu ir surengti plebiscitą dėl savo politinės ateities, nepriklausomybę.

Katalonijoje separatistinės nuotaikos smarkiai sustiprėjo tokiu metu, kai dėl regiono skolų buvo smarkiai apkarpytos išlaidos, o tai vėl pakurstė debatus apie tai, kaip jis finansuojamas Ispanijos regioninės struktūros rėmuose.

Daugelis iš 7,5 mln. Katalonijos gyventojų, kurie didžiuojasi savo katalonų kalba ir kultūra, jaučiasi apgaudinėjami Madrido vyriausybės, kuri perskirsto jų mokesčius.

Katalonijoje sukuriama daugiau nei penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP), o regiono ekonomika yra panašaus dydžio kaip Portugalijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių