Quantcast

Karalienė Elizabeth II: referendumas dėl narystės ES – iki 2017-ųjų pabaigos

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje surengs iki 2017 metų pabaigos, trečiadienį paskelbė monarchė Elizabeth II (Elzbieta II), pristatydama parlamente naujai išrinktos vyriausybės įstatymų leidybos programą.

„Bus pateikti teisės aktai dėl narystės Europos Sąjungoje referendumo organizavimo iki 2017 metų pabaigos“, - sakė karalienė savo tradiciniame kreipimesi per kasmetinį iškilmingą parlamento sesijos atidarymą.

Šalies žiniasklaida anksčiau trečiadienį pranešė, kad referendume, bus prašoma atsakyti „taip“ arba „ne“ į klausimą, ar jie pritaria, kad šalis liktų Europos Sąjungoje.

Pirmosios užuominos apie galimą referendumo klausimo formuluotę pasirodė premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) vyriausybei rengiantis kitą dieną po trečiadienį numatytos karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) kalbos paskelbti įstatymo projektą, atveriantį kelią organizuoti plebiscitą.

Britų visuomeninis transliuotojas BBC pranešė, kad nors dėl tikslios referendumo klausimo formuluotės dar nenuspręsta, jis turėtų skambėti maždaug taip: „Ar Britanija turėtų likti ES nare?“

Tai leistų Britanijos pasilikimo Bendrijoje šalininkų stovyklai vykdyti „taip“ kampaniją, o tai laikoma pranašumu, nes tokiu atveju ji galės pateikti pozityvius argumentus.
Parlamente šio įstatymo projekto svarstymas gali būti pradėtas jau birželį, nurodo žiniasklaida.

D.Cameronas sako norintis, kad Britanija liktų reformuotoje Europos Sąjungoje, bet „nieko neatmeta“, jeigu nebus įvykdyti jo pageidaujami pokyčiai.

Konservatorių partijos lyderis buvo perrinktas per gegužės 7 dieną vykusius rinkimus, žadėdamas pertvarkyti Britanijos santykius su bloku, o po to pasiūlyti britams pasirinkti, ar jie nori pasilikti Bendrijoje, ar iš jos pasitraukti.

D.Camerono rimtą nusiteikimą šiuo klausimu taip pat pabrėžia sprendimas pateikti tą teisės aktą svarstyti parlamentui jau ketvirtadienį. Premjeras tą dieną pradės kelionę po Europos sostines, per kurią mėgins įtikinti ES partnerius palaikyti jo siūlomas Bendrijos reformas. D.Cameronas pirmiausiai susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu) Paryžiuje ir Vokietijos kanclere Angela Merkel Berlyne.

D.Cameronas sakė būsiantis pasiruošęs surengti referendumą dar iki 2017 metų, jeigu pavyktų anksti užbaigti derybas dėl ryšių su ES, kaip ragina kai kurie proeuropietiškos stovyklos veikėjai. Tačiau jis taip pat patiria spaudimą iš euroskeptiškų įstatymų leidėjų, kurie ragina premjerą prašyti daugiau ir neskubėti.

„Manau, mums reikalingi tinkamai išvystyti debatai – tai svarbiausia konstitucinis klausimas mano gyvenime. Tam mes turėtume skirti pakankamai laiko“, – BBC radijui sakė įtakingas konservatorius Liamas Foxas (Lajamas Foksas), buvęs gynybos sekretorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių