Quantcast

Kanados premjeras paskelbė parlamento rinkimų datą

  • Teksto dydis:

 

Kanados ministras pirmininkas Stephenas Harperis (Stivenas Harperis) sekmadienį paskelbė, kad parlamento rinkimai vyks spalio 19 dieną, pradedamas kampaniją, per kurią sieks likti valdžioje ketvirtą kadenciją iš eilės, nors šalies ekonomika vangi.

S.Harperis, vadovaujantis vyriausybei nuo 2006 metų, paleido parlamentą po susitikimo su generalgubernatoriumi Davidu Johnstonu (Deividu Džonstonu), atstovaujančiu Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II (Elzbietai II), kuri yra šios Tautų Sandraugos šalies formali vadovė.

Kanadiečiai rinks visus 338 Bendruomenių Rūmų narius, kurių per ateinančią kadenciją bus 30 daugiau dėl pakeitimų rinkimų apygardose.

Prognozuojama, kad rugsėjį paviešinus antrojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto rezultatus, Kanadoje bus oficialiai paskelbta recesija. Tačiau Centrinio banko valdytojas Stephenas Polozas (Stivenas Polozas) jau šį mėnesį sakė, kad šalis yra apimta faktinės recesijos.

S.Harperis planavo tikėjosi tapti vienu iš pirmųjų Didžiojo septyneto (G-7) lyderių, sugebėjusiu subalansuoti savo šalies biudžetą nuo pasaulinės finansų krizės pradžios ir sustiprinti sėkmingo šalies pajamų ir išlaidų valdytojo įvaizdį.

Tačiau jam sutrukdė didelis darbo vietų sumažėjimas, sumenkusios valstybės pajamos už išgaunamus gamtinius išteklius, praeitais metais nusmukus naftos kainoms, taip pat didėjantis netikrumas dėl Kanados ekonomikos ateities.

Dar vienu svarbiu rinkimų kampanijos veiksniu tikriausiai taps pastangos sustiprinsi nacionalinį saugumą po pernai spalį Kanadoje įvykdytų atakų.

Per vieną iš tų incidentų ginkluotas užpuolikas nušovė karinio memorialo sargybinį ir įsiveržė į parlamento pastatą, o per kitą vairuotojas rėžėsi automobiliu į du karius Kvebeko užmiestyje ir vieną iš jų mirtinai sužalojo. Tos atakos S.Harperiui suteikė progą pademonstruoti savo gebėjimus valdyti saugumo padėtį.

Tačiau premjeras sulaukė griežtos kritikos dėl savo sprendimo smarkiai išplėsti Kanados žvalgybos agentūros galias ir sekimo mastą, ėmusis didžiausio šalies kovos su terorizmu įstatymų pertvarkymo nuo 2001 metų.

S.Harperis varžysis su kairiosios pakraipos Naujųjų demokratų partijos lyderiu Thomu Mulcairu (Tomu Malkeru) ir Liberalų partijos lyderiu Justinu Trudeau (Džastinu Triudo), kurio tėvas Pierre'as Trudeau (Pjeras Triudo) dirbo premjero poste 15 metų.

J.Trudeau mėgins grąžinti liberalus į valdžią pirmąkart nuo 2006 metų, kai vadovavimą perėmė konservatoriai.

Naujausios apklausos rodo, kad S.Harperio Konservatorių partija ir Naujųjų demokratų partija yra vienodai populiarios – jas palaiko po maždaug 32 proc. tikėtinų rinkėjų. Tuo tarpu liberalų palaikymas yra apie 25 procentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių