Quantcast

Kanada priėmė žvalgybos agentūros įgaliojimus didinantį įstatymą

  • Teksto dydis:

Kanados įstatymų leidėjai trečiadienį priėmė naują kovos su terorizmu įstatymą, kuris smarkiai išplėtė šalies žvalgybos agentūros įgaliojimus ir aprėptį, pirmąkart leisdamas jai rinkti informaciją užsienyje.

Šis įstatymas tapo atsaku į pernai spalį Kanadoje įvykdytas atakas, kai ginkluotas užpuolikas nužudė prie vieno memorialo budėjusį karį ir įsiveržė į parlamentą, o Kvebeko užmiestyje buvo tyčia suvažinėtas kitas karys.

Kai kurie kritikai smerkė teisės aktą, žinomą kaip C-51, vadindami jį precedento neturinčiu puolimu prieš pilietines teises. Oponentai taip pat argumentavo, kad įstatymo formuluotės pernelyg plačios ir kad neužtikrinama pakankama žvalgybos priežiūra.

Pagal naująjį įstatymą terorizmo propagavimas bus laikomas baudžiamuoju nusikaltimu, o policijai taps lengviau sulaikyti ir suimti asmenis, nepateikiant kaltinimų.

Be to, Kanados saugumo žvalgybos tarnybos (CSIS) mandatas buvo išplėstas nuo informacijos rinkimo iki aktyvių pastangų užkirsti kelią teroristiniams sąmokslams, taip pat buvo duotas leidimas šnipinėti už Kanados ribų.

Premjero Stepheno Harperio (Stiveno Harperio) vadovaujama konservatorių dauguma Bendruomenių Rūmuose priėmė šį teisės aktą 183 balsais prieš 96, nors opozicija kelis kartus nesėkmingai mėgino jį sušvelninti.

Tačiau lazda gali atsigręžti kitu galu – visuomenės pasipiktinimas dėl naujos tvarkos gali pakenkti konservatorių viltims būti perrinktiems ateinantį rudenį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių