Quantcast

Kaip reagavo pasaulis į R. T. Erdogano pergalę rinkimuose?

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį pasiekė lemiamą pergalę ir užsitikrino dar vieną penkerių metų kadenciją, per kurią įgis plačių naujų įgaliojimų.

Toliau pateiktos pirmosios pirmadienį nuskambėjusios kitų šalių lyderių reakcijos.

Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pabrėžė, kad balsavimo rezultatai liudija apie Recepo Tayyipo Erdogano didelį politinį autoritetą ir platų pritarimą jo vyriausybės vykdomai politikai, nukreiptai į Turkijai aktualių socialinių ir ekonominių uždavinių sprendimą bei šalies pozicijos stiprinimą tarptautinėje arenoje“.

Iranas

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) perdavė R. T. Erdoganui „nuoširdžiausius sveikinimus“.

Jis pareiškė tikintis, kad dvišaliai santykiai „galės ir toliau vystytis, remiantis glaudžiais istoriniais, kultūriniais ir religiniais ryšiais, gera kaimynyste, abipuse pagarba, bendrais interesais bei glaudžiu, atsakingu abiejų šalių bendradarbiavimu, susijusiu su įvykiais regione ir islamo pasaulyje ir leidžiančiu padėti geresnius pamatus problemų sprendimui ir taikos bei stabilumo puoselėjimui, taip pat regiono tautų gerovei“.

Serbija

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pasveikino R. T. Erdoganą ir pareiškė, kad Belgradas „ir toliau bus patikimas Turkijos partneris bei rems jos vaidmenį kaip lyderės, pasiruošusios ginti vertybes ir principus šiais gana sudėtingais laikais“.

Bosnija ir Hercegovina

Bosnijos musulmonų lyderis Bakiras Izetbegovičius sakė R. T. Erdoganui esantis „įsitikinęs, kad jūs ir toliau valdysite Turkiją jos liaudies labui, o tarptautinėje arenoje ginsite teises tų, kas jų yra netekę“.

„Štai kodėl jūsų pergalė švenčiama ne tik Turkijoje, bet ir visame musulmonų pasaulyje“, – nurodė Bosnijos prezidentas.

R. T. Erdoganas gegužę Sarajeve kreipėsi į tūkstančius turkų išeivius. Tai buvo jo vienintelis priešrinkiminis mitingas už Turkijos ribų, nes kitos Europos šalys tokius renginius uždraudė.

Bulgarija

Bendrą sieną su Turkija turinčios Bulgarijos premjeras Boiko Borisovas (Boikas Borisovas) pasveikino R. T. Erdoganą telefonu.

„Esu įsitikinęs, kad kartu konsoliduosime mūsų šalių santykius migracijos bei taikos ir stabilumo regione srityse“, – sakė B. Borisovas.

Jis taip pat pareiškė Turkijos prezidentui, kad per sekmadienį Briuselyje vykusį ES šalių lyderių pasitarimą dėl migracijos krizės pabrėžė, kad ES ir Turkijos susitarimas dėl migracijos turi būti gerbiamas, nurodė Bulgarijos vyriausybės spaudos tarnyba.

NATO

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas irgi pasveikino R. T. Erdoganą su perrinkimu, bet pabrėžė, kad transatlantinis aljansas, kuriam priklauso ir Turkija, yra grindžiamas „pamatinėmis vertybėmis“: demokratija, žmogaus teisėmis ir įstatymų viršenybe..

Turkija yra strategiškai svarbi NATO narė dėl savo padėties prie Irako ir Sirijos bei netoli Rusijos. Be to, Ankara atliko svarbų vaidmenį kovoje su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ Artimuosiuose Rytuose.

Vis dėlto tarp kitų Aljanso narių ir Turkijos jaučiama padidėjusi įtampa, ypač dėl R. T. Erdogano suartėjimo su Maskva. Jungtinės Valstijos taip pat užsitraukė Ankaros įtūžį dėl Vašingtono paramos kurdų kovotojams Sirijoje, dalyvaujantiems kampanijoje prieš IS.

„Pasveikinsiu prezidentą Erdoganą su jo perrinkimu prezidentu. Taip pat sveikinu Turkijos žmones su dideliu aktyvumu rinkimuose“, – J. Stoltenbergas sakė atvykęs į Liuksemburge rengiamą susitikimą su Europos Sąjungos užsienio reikalų ir gynybos ministrais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O ką Briuselis; - reikia tikėtis kad bent į ES nepakvies...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių