Quantcast

Kaip atrodo „Obamos žemė“?

Kenija – JAV prezidento Baracko Obamos tėvo gimtinė. Čia gyvena Sarah Onyango Obama, Baracko meiliai vadinama Mama Sarah. Nieko nuostabaus, kad kaimelis, kuriame gimė B.Obamos tėvas, šlovina garsųjį tėvynainį.

Kenijoje yra vieta, paprastai vadinama "Obamos žeme" (angl. "Obama land"). Iš pažiūros, tai – gan įprastas kaimelis Kenijos savanoje, vakarinėje šalies dalyje. Tačiau viskas čia – pradedant mokykla ir baigiant net vaikų vardais – susiję su Amerikos prezidentu.

Kogelo kaimelio, kuriame gimė B.Obamos tėvas, gyventojai neslepia, kad Kenijai – garbė turėti savo tėvynainį galingiausios pasaulio valstybės vadovo poste. Daugelis kaimelio gyventojų net į kaimyninę Tanzaniją nebuvo nuvykę, o štai iš kaimelio kilo galingiausios pasaulio valstybės prezidento tėvas. Vietos gyventojai sako itin besidžiaugiantys dėl to.

Tiesa, Mama Sarah, kuri taip pat gyvena kaime, nėra kraujo giminaitė JAV vadovui. Ji – trečioji prezidento senelio iš tėvo pusės žmona. Kartą B.Obama jau buvo aplankęs ją Kenijoje.

Prieš šią savaitę įvykusį vizitą moteris pareiškė, kad vėl norėtų pamatyti savo anūką ir pavaišinti jį tradiciniais Kenijos patiekalais.

Kartu ji paragino B.Obamą aplankyti jo tėvo kapą Kogelo mieste. Būtent iš šio miestelio jis išvyko į Havajus, kur sutiko B.Obamos motiną, su kuria ir susilaukė Baracko.

Kogelo mieste auga paties JAV vadovo, tiesa, jam dar būnant senatoriumi, pasodintas medis. Čia apstu ir įvairių suvenyrų, ant kurių pakuočių puikuojasi B.Obamos vardas.

Na, o mokykloje, kuri vadinasi Senatoriaus B.Obamos vidurine mokykla vienoje klasėje net keli vaikai turi Baracko Obamos vardą. Vyresnieji sako, kad su džiaugsmu vadintųsi Baracku Obama, jeigu galėtų pasikeisti savo vardą.

Kenijoje visą šią savaitę laukta istorinio JAV prezidento vizito. Tai – pirmas kartas, kai B.Obama, jau tapęs Jungtinių Valstijų prezidentu, apsilankė savo tėvo gimtinėje.

Prieš tai jis net keturis kartus svečiavosi Afrikoje, tačiau į Keniją neužsuko. Oficialiai kaip Jungtinių Valstijų prezidentui apsilankyti Kenijoje B.Obamai  trukdė vienas politinis skandalas. Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) Hagoje buvo kaltinamas smurtu po rinkimų 2007 ir 2008 m.

Tiesa, Kenijos lyderis neigė kaltinimus, galiausiai, TBT paskelbė, kad nesurinko užtektinai įrodymų ir bylą nutraukė.

U.Kenyatta patvirtino, kad Kenija glaudžiai bendradarbiauja su Amerikos saugumo agentūromis, kovojant su ekstremizmu. Susitikimas su B.Obama tik sustiprino šį bendradarbiavimą. Kenijoje kovojama su tikra ekstremizmo atakų banga, kurią kelia su "Al-Qaeda" susiję Somalio grupuotės "Al-Shabab" kovotojai ir kuri nusinešė daugiau kaip 400 gyvybių nuo 2011 m. spalio, kai šalis išsiuntė savo karių į Somalį kautis su ginkluotomis gaujomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių