Quantcast

Ką pasirinks Škotija?

Ketvirtadienį škotai sprendžia visos Didžiosios Britanijos likimą. Apklausos rodo, kad nepriklausomybės šalininkus ir norinčius likti Didžiojoje Britanijoje skiria tik du procentiniai punktai. Tad atrodo viską lems nepasisprendusieji.

Dar vyksta paskutiniai bandymai įtikinti škotus balsuoti už nepriklausomybę. Neapsisprendusių išvakarėse dar buvo maždaug dešimtadalis. Ir, matyt, būtent tyliausieji viską nulems.

Pertas – vienas neutraliausių Škotijos miestų, bent jau taip sako jo gyventojai. Todėl Pertą paskutiniam savo susitikimui su rinkėjais pasirinko Škotijos vyriausybės vadovas ir nepriklausomybės šalininkų lyderis Alexas Salmondas.

LRT televizijai A. Salmondas vardijo, kodėl škotai galva širdimi ir siela norėtų atsiskirti.

„Galva, nes Škotija labiau klestės. Siela, nes visos tautos turi ne tik apsisprendimo teisę, bet ir atsakomybės už save. Ir širdimi, nes norime ne tik klestinčios, bet ir labiau lygiateisės ir teisingos Škotijos“, – sakė Škotijos pirmasis ministras A. Salmondas.

„Taip“ šalininkų kol kas neįtikina Londono pažadai suteikti Škotijai dar daugiau autonomijos, jei ši balsuos prieš nepriklausomybę. Perte gyvenanti lietuvė mano, kad laimės  nepriklausomybės šalininkai. Pasak jos, dėl to kaltas ir Londonas, ilgai vengęs ne tik ką nors daryti, bet ir žadėti tai ką paskubomis puolė žadėti dabar.

„Tuo metu nepriklausomybės priešininkai, arba sakantys, kad geriau kartu, ragina škotus negriauti Didžiosios Britanijos. Neformaliu jų lyderiu yra buvęs Britanijos premjeras, beje, škotas. Jis ir suorganizavo, kad trys didžiosios partijos pažadėtų daugiau autonomijos, jei Škotija neatsiskirs“, – pasakojo Perto gyventoja Žaneta Ulozevičiūtė.

„Pažiūrėkime į pasekmes. Prarasime visą naudą, kurią gauname iš Jungtinės Karalystės valiutos ir galimybę priimti sprendimus Karalystės lygmeniu. Ir būkime sąžiningi – milijonas darbo vietų yra susijusių su buvimu Jungtinėje Karalystėje“, – sakė buvęs Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas.

Balsuoti užsiregistravo 97 proc. Škotijos gyventojų. Tad ir visų imigrantų balsas čia bus svarbus. Prognozuojama, kad prie urnų ateis kone 90 proc. turinčiųjų tokią teisę. Kai Didžiosios Britanijos parlamento rinkimuose dalyvauja trečdaliu mažiau rinkėjų. Tačiau prognozuoti, kaip balsuos, dauguma nesiryžta niekas. Apklausos rodo, kad abi stovyklos labai panašios. Jei vis dėlto laimėtų nepriklausomybės šalininkai, derybos dėl visų atsiskyrimo detalių užtruks pusantrų metų.


Šiame straipsnyje: ŠkotijaJKnepriklausomybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gera būtų,jeigu visos pasaulio valstybės būtų laisvos nuo sąjungų su savo žmonėmis,kalba,tradicijomis.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių