Quantcast

JK parlamentui grįžus po Velykų atostogų Th. May vėl susidūrė su kritika

  • Teksto dydis:

Britų įstatymų leidėjams po 11 dienų trukusių velykinių atostogų sugrįžus į parlamentą ir prie ginčų dėl „Brexit“, ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) antradienį vėl susidūrė su savo maištaujančios Konservatorių partijos spaudimu atsistatydinti.

Jungtinės Karalystės išstojimas iš Europos Sąjungos ilgą laiką planuotas kovo 29-ąją, bet buvo atidėtas vyriausybei bandant užsitikrinti parlamento paramą „skyrybų“ susitarimui. Blokas davė Britanijai laiko iki spalio 31-osios ratifikuoti susitarimą arba išstoti be jo.

Dauguma ekonomistų mano, kad po „Brexit“ be sutarties Britaniją ištiktų recesija, nes JK uostuose tikriausiai būtų pradėti muitinės patikrinimai, būtų įvesti muito mokesčiai prekybai tarp JK ir ES.

Th. May vyriausybė turi atnaujinti derybas dėl kompromisinio „Brexit“ susitarimo su pagrindine opozicine Leiboristų partija. Bet per kelias derybų dienas anksčiau šį mėnesį nebuvo padaryta jokio proveržio ir nesimato daug ženklų, kurie rodytų abiejų šalių nesutarimus mažėjant.

„Brexit“ remiantys konservatorių parlamentarai ir pareigūnai vis labiau pyksta dėl šalies išstojimo iš Bendrijos atidėjimo ir Th. May bandymų pasiekti kompromisą.

„Brexit“ šalininkas konservatorių parlamentaras Nigelas Evansas (Naidželas Evansas) sakė, kad raginimai Th. May trauktis „virsta triukšmu“ ir kad ji turėtų „kuo greičiau“ atsistatydinti.

„Manau, kad vienintelis būdas, kuriuo tinkamai išspręsime šią aklavietę, yra... nauja Konservatorių partijos vadovybė“, – transliuotojui BBC sakė N. Evansas.

Daug išstojimui iš ES pritariančių konservatorių mano, kad Th. May turėtų būti pakeista griežtesniu „Brexit“ šalininku, pavyzdžiui, buvusiu užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu). Tačiau Th. May gruodžio mėnesį laimėjo kolegų partijoje balsavimą dėl nepasitikėjimo, o pagal partijos taisykles naujas iššūkis jai gali būti mestas tik po metų.

Kai kurie konservatorių parlamentarai aptarinėja, ar galima būtų pakeisti taisykles ir surengti naują balsavimą dėl Th. May vadovavimo.

Ministrė pirmininkė yra sakiusi, kad atsistatydins, kai tik parlamentas pritars „Brexit“ susitarimui. Tačiau parlamentarai tris kartus atmetė susitarimą, kurį ji pernai sudarė su bloku.

Th. May lojalus teisingumo sekretorius Rory Stewartas (Roris Stiuartas) sakė, kad lyderio pakeitimas neišspręstų pagrindinės problemos: itin didelio britų visuomenės ir politikų susiskaldymo dėl išstojimo iš ES ir jo sąlygų.

„Problema – ne ministrė pirmininkė, problema yra „Brexit“, – sakė R. Stewartas.

„Tai neturi nieko bendra su asmeniu; tai susiję su tuo, kad žmonės labai nesutaria dėl „Brexit“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matau

Matau portretas
kad ir Lietuvoje plačiai paplitęs "miningitas".Abu anksčiau komentavę komentatoriai serga.

tikrai

tikrai portretas
sitai miningitei laikas i poilsi nes nepateisino monarchu valios o tauta irgi uzkresta miningito bacila ir nezinia ko laukia gal vokiecio tas tai padarytu tvarka zinoma be merkel....

Kopustas.

Kopustas.  portretas
Kur tu Miningitiniu serganciu anglu smegenys buvo ankaciau? Matyt Miningitas ira, buvo ir bus, o Miningitu sergantys Anglai nieko nepasieks, bus kaip Somalio juodaodziai tik sviesesni........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių