Quantcast

Jei Europa nepadės pabėgėliams, taps kitokia?

  • Teksto dydis:

Jei prieš dešimtmečius Europa nebūtų įsileidusi milijonų pabėgėlių, šiandien ji nebūtų tokia, kokia yra. Mintimis ir įžvalgomis apie Europos požiūrį į pabėgėlių problemą „Deutsche Welle“ portale dalijasi laisvai samdomas žurnalistas Krsto Lazarevicas, būdamas vaikas kartu su šeima palikęs namus Bosnijoje ir Hercegovinoje ir radęs prieglobstį Vokietijoje, kur iki šiol gyvena ir dirba.

Didžiausia krizė

Idomenis, Gevgelija, Preševas, Rioskė, Tovarnikas, Brežicės, Špylfeldas – tai mažų, daugeliui galbūt negirdėtų pietrytinės Europos pasienio miestelių pavadinimai. Iki 2015-ųjų vasaros autorius teigia taip pat apie juos žinojęs ne kažin ką. Tuomet į šiuos ramius ir tykius miestelius ėmė plūsti šimtai tūkstančių pabėgėlių iš kariaujančių Sirijos, Irako ir Afganistano regionų.

Dirbdamas reporteriu, K. Lazarevicas pasakoja nuolat matydavęs vis tuos pačius vaizdus: tūkstančiai žmonių, išsekusių, alkanų, ligotų ir vis tiek kupinų tikėjimo taikia ateitimi, miegančių ant žemės ir besigrūdančių į perkimštus autobusus ir traukinius. Daugelis iš jų šiems išmėginimams ryžosi todėl, kad jų namai per karą buvo sugriauti, o pabėgėlių stovyklos Libane, Jordanijoje ir Turkijoje – per mažai finansuojamos ir pernelyg perpildytos, kad jose būtų galima rasti vietos. Taip pat todėl, kad kasmet vilties, jog karas baigsis ir pagaliau jie galės grįžti į namus, buvo vis mažiau.

Metų metus Europa stebėjo, kaip brendo viena iš didžiausių pabėgėlių krizių nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – Sirijos, esančios vos už kelių šimtų kilometrų nuo Europos išorinės sienos, pabėgėlių krizė. Europa ją stebėjo taip, tarsi jos padariniai būtų svarbūs tik artimiausioms Sirijos kaimynėms. Kai – po Berlyno sienos griūties prabėgus 26 metams – „Europos tvirtovėje“ atsirado įtrūkimas, akimirksniu pridygo tvorų: ne tik Europos širdyje, bet ir tarp ES valstybių narių. Taip žengtas pirmas žingsnis kitokios Europos link, įsitikinęs K. Lazarevicas. Jei Angela Merkel būtų paklausiusi savo kritikų ir uždariusi Vokietijos sienas, tokiai Europos Sąjungai, kokioje gyvename dabar, būtų iškilusi labai rimta grėsmė. Gerai, kad nepaklausė, rašo žurnalistas.

Prarastos europietiškos vertybės

Šiandien „Europos tvirtovė“ vėl stovi išdidi. Mažų Vakarų Balkanų maršruto miestelių niekas nebeprisimena. Apie tūkstančius žmonių, neturinčių stogo virš galvos ir šąlančių minusinėje temperatūroje, retai kada viešai užsimenama Berlyne, Vienoje ar Stokholme.

Europos Sąjunga turi du svarbius sąjungininkus, padedančius jai išvengti atsakomybės įsileisti pabėgėlius, – tai turkų autokratas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Viduržemio jūra. 2016 m. Viduržemio jūroje nuskendo mažiausiai 5 022 pabėgėliai. Europos Sąjunga sako, kad tai „sienų saugumo politika“, tačiau iš tikrųjų tai karas, kurį ji vykdo prieš tuos desperatiškai Europą pasiekti mėginančius žmones, rašo K. Lazarevicas.

Europos Sąjunga tvirtina, kad kovoja su prekyba žmonėmis, tačiau nusikaltėliai už savo paslaugas prašo kaip niekad daug. Bet juk Europos Sąjunga pati sukuria paklausą prekiautojams žmonėmis, nes teisėtų būdų atvykti į Europą arba prašyti prieglobsčio iš užsienio nelabai yra. Gali susidaryti įspūdis, kad Europos institucijos visą dėmesį skiria kovai su prekyba žmonėmis. O kai kas nors paklaus, kas kaltas dėl daugybės pabėgėlių mirties, Europai nereikės pakėlus akių pažvelgti į veidrodį, mat jau bus pričiupusi „blogiuką“, rašo žurnalistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
K.Lazarevicas---Jugoslavijoje ir Bosnijoje karas nebevyksta!! pats laikas baikti sveciuotis Vokietijoje laikas gryzt namo Ir dirbti savo saliai tuom abiau imtis propogandos -ne sveciuose negrazu gedinti ES valgant jos duoauna irr reikalauuttiii atverti duris azijatams kurie Binladino paskleisti !!!po visas salis is religinio fanatizmo! griauti kitatauciu kultura namo netikelius namo

Gina

Gina portretas
Mano manymu,žmogus niekad nebus savas svetimame krašte,taigi visi turėtų susitelkti ir padėti tiems pabėgėliams grįžti į jų kraštą ,bet prieš tai,aišku, sudaryti sąlygas tam.

o kas jei tai ne pabėgėliai

o kas jei tai ne pabėgėliai portretas
o ekonominiai perbėgėliai ? Kodėl jauni perbėgėliai atvyksta į Europą?Dezertyrai negina savo krašto ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių