Quantcast

JAV viceprezidentas J. Bidenas siekia mažinti įtampą su Turkija dėl Sirijos krizės

  • Teksto dydis:

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu), siekdamas sumažinti įtampą dėl krizės Sirijoje, taip pat įtikinti Ankarą padidinti savo palaikymą tarptautinei koalicijai, kovojančiai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

J.Bideno kelionė į Stambulą yra aukščiausio rango JAV pareigūno vizitas Turkijos prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo ilgiau negu dešimtmetį premjero poste dirbęs R.T.Erdoganas. Ši viešnagė taip pat vyksta tvyrant neįprastai didelei įtampai tarp abiejų NATO sąjungininkių, kurias sieja tradiciškai stiprūs ryšiai.

Vašingtonas nusivylęs, kad Ankara prisiėmė tik gana kuklų vaidmenį kovoje su „Islamo valstybės“ džihadistus, kurie užėmė dideles teritorijas Irake ir Sirijoje, šalia sienos su Turkija.

Tuo tarpu Turkija nepatenkinta, kad jos indėlis, priėmus 1,6 mln. pabėgėlių iš konflikto krečiamos Sirijos, sulaukė menko pripažinimo; ji taip pat vengia palaikyti kurdų kovotojus, kurie kaunasi su „Islamo valstybe“.

J.Bidenas praėjusį mėnesį asmeniškai įgėlė R.T.Erdoganui, užsimindamas, kad Turkijos lyderio pagalba islamistų sukilėliams Sirijoje padėjo iškilti „Islamo valstybei“. Tada R.T.Erdohanas perspėjo, kad jo ryšiai su antruoju aukščiausio rango JAV pareigūnu gali tapti „istorija“.

Tačiau atvykęs į Stambulą, be užuolankų kalbėti nevengiantis J.Bidenas sakė, kad jo atvirumas yra svarbi JAV ir Turkijos santykių dalis.

„Draugai neturi versti spėlioti, ką jie (iš tikrųjų) galvoja“, – pabrėžė viceprezidentas.

J.Bidenas susitiks su R.T.Erdoganu Bosforo sąsiaurio pakrantėje šeštadienio popietę.

Per penktadienio vakarą vykusias derybas su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu (Achmetu Davotohlu) J.Bidenas susitarė, kad „Islamo valstybę“ būtina „susilpninti ir nugalėti“, taip pat siekti „politinio perėjimo“ Sirijoje, pranešė JAV administracija, nepateikdama daugiau detalių.

Kol kas vienintelis Turkijos indėlis į JAV vadovaujamos koalicijos pastangas buvo sutikimas leisti per savo teritoriją Irako kurdų sukarintų pajėgų (pešmergų) kontingentui vykti į Siriją kautis su „Islamo valstybės“ kovotojais, siekiančiais užimti pasienio miestą Kobanę.

Vyriausybė iki šiol vis atsisakydavo leisti JAV pajėgoms naudotis Indžirliko oro pajėgų baze pietų Turkijoje bombardavimo misijoms Sirijoje, todėl koalicijos partnerių aviacijai tekdavo skristi tolimesniu maršrutu iš Persijos įlankos šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių