Quantcast

JAV senatoriui R. Menendezui – kaltinimai korupcija

  • Teksto dydis:

JAV senatoriui Robertui Menendezui (Robertui Menendesui) trečiadienį buvo pateikti kaltinimai dėl korupcijos – po dvejus metus trukusio federalinio tyrimo dėl jo ryšių su vienu draugu, kuris aukojo dideles pinigų sumas senatoriaus perrinkimo kampanijai.

R.Menendezas, kuris yra aukščiausio rango demokratas Senato užsienio ryšių komitete ir pagrindinis teisės akto projekto, numatančio griežtesnes sankcijas Iranui, autorius, laikinai sustabdė savo darbą tame komitete.

„Nors komitetas neturi taisyklės, kuri įpareigotų mane taip pasielgti, manau, jog tai bus geriausia komitetui, mano kolegoms ir Senatui – būtent dėl to nusprendžiau tai padaryti“, – R.Menendezas rašo laiške Senato demokratų mažumos lyderiui Harry Reidui (Hariui Reidui), žadėdamas tęsti darbą, kai bus baigta nagrinėti jo byla.

Senatoriui iškelti 14 kaltinimų, tarp jų – dėl sąmokslo ir aštuonių kyšininkavimo epizodų.

Antrą kadenciją Naujojo Džersio senatoriaus poste dirbančiam R.Menendezui gresia iki 15 metų laisvės atėmimo už kiekvieną kyšininkavimo atvejį. Jis gali stoti prieš teismą jau ketvirtadienį.

Tie kaltinimai susiję su įtariama kyšininkavimo schema, kai R.Menendezas esą priimdavo dovanas iš oftalmologo Salomono Melgeno „mainais į naudojimąsi savo įtaka Senate Melgeno finansinių ir asmeninių interesų naudai“, sakė Teisingumo departamento atstovas Peteris Carras (Piteris Karas).

R.Menendezas reiškė pasipiktinimą dėl šių kaltinimų.

„Pykstu, nes prokurorai Teisingumo departamente neskiria draugystės nuo korupcijos ir nusprendė iškraipytai pateikti mano senatoriaus pareigas ir mano draugystę kaip kažką netinkama“, – R.Menendezas sakė žurnalistams Naujojo Džersio mieste Niuarke.

„Tai visiškai klaidinga, – pabrėžė R.Menendezas, kuris yra vienas iš įtakingiausių ispanakalbių Amerikos įstatymų leidėjų. – Mano karjera šituo nesibaigs.“

61 metų politikas pripažino, kad jį jau kelis dešimtmečius sieja artima draugystė su bendraamžiu S.Melgenu. Tačiau kaltinamajame akte išsamiai nupasakojama, kaip abu šie veikėjai yra įsitraukę į painų kyšių ir sąmokslų pasaulį.

S.Melgenas paaukojo apie 750 tūkst. dolerių 2012 metų R.Menendezo perrinkimo kampanijai, nurodė tyrėjai.

Tas akių gydytojas taip pat organizavo per 20 skrydžių R.Menendezui – daugiausiai savo privačiais lėktuvais – į Naujajį Džersį, Flordą, ir Dominikos Respubliką, kur senatorius apsigyvendavo prabangiame S.Melgenui priklausančiame kurorte, kai kada lydimas dar vieno asmens.

R.Menendezas taip pat tris naktis praleido Paryžiaus viešbutyje „Park Hyatt Paris-Vendome“, o už tą apgyvendinimą S.Melgenas sumokėjo 4 934 dolerius.

Senatorius „niekada neatskleidė jokių deklaruotinų dovanų, kurias yra gavęs iš Melgeno“, pažymėjo prokurorai.

Manoma, kad R.Menendezas atsidėkojo savo draugui, 2009 ir 2012 metais spausdamas JAV pareigūnus atšaukti federalinį įsaką, pagal kurį S.Melgenas turėjo grąžinti beveik 9 mln. dolerių už dirbtinai išpūstas sąskaitas, išrašytas pagal JAV senjorų sveikatos apsaugos programą, įeinančią į „Medicare“.

Įtariama, kad R.Menendezas taip pat padėjo gauti JAV vizas trims S.Melgeno širdies draugėms ir išspręsti ginčą Dominikos uostuose, kad jie priimtų sprendimus, palankius S.Melgeno verslui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių