Quantcast

JAV Senatas pritarė Juodkalnijos stojimui į NATO

  • Teksto dydis:

JAV Senatas antradienį didele balsų persvara pritarė, kad Juodkalnija taptų 29-ąja NATO nare.

Šiam žingsniui, laikomam skaudžiu smūgiu Rusijos kišimuisi į Rytų Europos reikalus, pritarė ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Po anksčiau šią savaitę surengto procesinio balsavimo, 97 balsais prieš 2 senatoriai pritarė šios nedidelės Balkanų valstybės priėmimo į Aljansą sutarčiai.

Dabar sutartis keliaus į Baltuosius rūmus, kur ją oficialiai ratifikuos D.Trumpas.

25 kitos NATO narės jau anksčiau pritarė Juodkalnijos priėmimui. 620 tūkst. gyventojų turinti valstybė laikoma geostrategine sąjungininke. Kol kas dėl naujos Aljanso narės dar nebalsavo Nyderlandai ir Ispanija.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų aljansas taps stipresnis, jei prisijungs Juodkalnija“, – sakė senatorius demokratas Chrisas Murphy (Krisas Merfis) prieš balsavimą. Jis pažymėjo, kad ši šalis, anksčiau priklausiusi buvusiai Jugoslavijai, „užima neįtikėtinai svarbią vietą pasaulio žemėlapyje“.

Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos lyderiai susirinks į viršūnių susitikimą gegužės 25-ąją Briuselyje. D.Trumpas turės galimybę dar kartą užtikrinti sąjungininkes, kad Vašingtonas tebėra tvirtai įsipareigojęs Aljansui, nurodė Baltieji rūmai.

Tuo tarpu Kremlius prieštarauja, kad Juodkalnija prisijungtų prie NATO, vadindamas tai „provokacija“, dėl kurios Balkanuose gali atsirasti provakarietiškas karinis aljansas.

Šis JAV Senato balsavimas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Juodkalnijos specialusis prokuroras apkaltino „Rusijos valstybines institucijas“ galimai surengus sąmokslą per šalies rinkimus, vykusius spalį.

Maskva savo ruožtu tokius kaltinimus pavadino „absurdiškais“.

Rusija taip pat yra kaltinama kišimusi į praėjusiais metais vykusius JAV prezidento rinkimus. Šalies žvalgybos agentūros tvirtina, kad rusų programišiai nutekino pagrobtus elektroninius laiškus, kurie sužlugdė demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampaniją.

Kai kurie senatoriai mano, kad Juodkalnijos priėmimas į NATO yra ne kas kita kaip ryžto priešintis Rusijos prezidento Vladimiro Putino politikai išbandymas.

Senatorė respublikonė Susan Collins (Siuzan Kolins) sakė esanti „labai laiminga, kad rusų kampanija bandant atgrasyti Juodkalnijos žmones nuo stojimo į NATO ir Rusijos skleista dezinformacija nebuvo sėkminga“.

Demokratų senatorius Benas Cardinas (Benas Kardinas), įtakingas Senato Užsienio reikalų komiteto narys, sakė, kad Juodkalnijos narystė siunčia „stiprią ryžtingą žinutę Rusijai, kuri įsiveržia į savo kaimynių (teritorijas) ir bando pakeisti pasaulinę tvarką“.

Respublikonai Randas Paulas (Rendas Polas) ir Mike'as Lee (Maikas Li) buvo vieninteliai senatoriai, balsavę prieš Juodkalnijos narystę NATO.


Šiame straipsnyje: JuodkalnijaNATOJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių