Quantcast

JAV prezidento žentas neigia susimokęs su Rusija

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) žentas ir svarbus Baltųjų rūmų patarėjas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) pirmadienį griežtai neigė, kad susimokė su Maskva pakreipti 2016 metų rinkimus respublikonų kandidato naudai, ir tvirtino, kad keli jo anksčiau neviešinti susitikimai su Rusijos pareigūnais buvo „tinkami“.

„Nesusimokiau su Rusija“

„Noriu labai aiškiai pasakyti: nesusimokiau su Rusija ir nepažįsto nei vieno šioje kampanijoje, taip pasielgusio“, – J.Kushneris pareiškė duodamas parodymus Kongreso tyrėjų komisijai.

Paprastai vengiantis atsidurti dėmesio centre prezidento žentas sakė, kad jo kontaktai su Rusijos ambasadoriumi Sergejumi Kisliaku, vienu finansininku ir teisininke, siūliusia kompromituojančios medžiagos apie jo uošvio rinkimų kampanijos varžovę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton), atitiko normas.

„Įrašas ir dokumentai, kuriuos jums savanoriškai pateikiau, parodys, kad visi mano veiksmai buvo tinkami ir įvyko normaliai klostantis įvykiams per labai unikalią kampaniją“, – aiškino J.Kushneris.

Senatoriai, tiriantys numanomą Rusijos kišimąsi į pernykščius rinkimus, klausinėjo J.Kushnerį ilgiau kaip dvi valandas.

Tiek Atstovų Rūmai, tiek Teisingumo departamentas irgi tiria, ar D.Trumpo kampanijos pareigūnai buvo susimokę su Maskva. Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) teigia, kad šis planas buvo parengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Šis didelio masto tyrimas persekioja Baltuosius rūmus nuo D.Trumpo kadencijos pradžios. Paaiškėjo, kad keli įtakingi jo komandos nariai nebuvo pranešę apie savo kontaktus su Rusijos pareigūnais.

Grįžęs į Baltuosius rūmus, kur užima aukšto rango prezidento padėjėjo pareigas, J.Kushneris sakė, kad jo verslas nebuvo finansiškai „priklausomas“ nuo Rusijos.

Jis taip pat atkartojo D.Trumpo pareiškimus, kad šis tyrimas yra demokratų pastangos nukreipti dėmesį nuo skaudaus pralaimėjimo rinkimuose.

„Donaldas Trumpas siuntė geresnę žinią ir surengė protingesnę kampaniją, todėl ir laimėjo“, – teigė J.Kushneris, buvęs rinkimų kampanijos padėjėjas.

Donaldas Trumpas siuntė geresnę žinią ir surengė protingesnę kampaniją, todėl ir laimėjo.

Šis liudijimas buvo pirmasis kartas, kai viešumos vengiantis J.Kushneris, vedęs D.Trumpo vyriausią dukrą Ivanką, viešai paaiškino savo kontaktus su Rusijos pareigūnais.

Planuojama, kad antradienį jis stos prieš Atstovų Rūmų komisiją.

Plačiam tyrimui dėl galimo sąmokslo su Maskva vadovauja specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris), buvęs Federalinio tyrimų biuro direktorius. Tačiau Senatas ir Atstovų Rūmai taip pat organizavo atskirus tyrimus.

„Laiko švaistymas“

Tyrėjai siekia išsiaiškinti, kodėl 36 metų J.Kushneris neatskleidė savo susitikimų, įskaitant susitikimą su Rusijos piliečiais, palaikančiais glaudžius ryšius su Kremliumi, kuriame taip pat dalyvavo D.Trumpo sūnus Donald Trumpas jaunesnysis.

J.Kushneris komisijai pateikė 11 puslapių rašytinį pareiškimą; jame sakoma, kad šis 2016 metų birželį įvykęs susitikimas su ruse teisininke Natalija Veselnickaja, iš kurios D.Trumpo sūnus tikėjosi gauti H.Clinton kompromituojančios medžiagos, tebuvo „laiko švaistymas“.

Prezidento žentas taip pat pripažino 2016 metų balandį trumpai susitikęs su S.Kisliaku ir kad pats D.Trumpas buvo trumpam susitikęs su ambasadoriumi. Dar vienas susitikimas su S.Kisliaku įvyko po lapkritį vykusių rinkimų, D.Trumpui ruošiantis perimti valdžią.

Antrajame susitikime dalyvavo ir Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas), tapęs D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėju, bet greitai pašalintas iš šio posto dėl kontaktų su Rusijos ambasadoriumi.

„Pareiškiau, kad trokštame naujos pradžios (Vašingtono ir Maskvos) santykiuose“, – J.Kushneris pasakojo apie tą susitikimą. Jis nurodė paprašęs S.Kisliako, palaikiusio tiesioginį ryšį su V.Putinu ir atviro dialogui, pagalbos šioje srityje.

„Faktas, kad klausiau apie galimybes pradėti dialogą po rinkimų dienos, be abejo, turėtų būti laikomas tvirtu įrodymu, jog man nebuvo žinoma apie (dialogą), egzistavusi iki rinkimų dienos“, – pabrėžė Baltųjų rūmų padėjėjas.

J.Kushneris pažymėjo „nesiūlęs, kad šis bendravimas tuo metu arba administracijai pradėjus darbą būtų slaptas“.

Amerikiečiams S.Kisliakas rekomendavo susitikti su bankininku Sergejumi Gorkovu – „žmogumi, palaikančiu tiesioginį ryšį su Rusijos prezidentu, galinčiu pateikti įžvalgų, kaip Putinas vertina naująją administraciją, ir (pasiūlyti) geriausių būdų dirbti kartu“, sakoma J.Kushnerio pareiškime.

Naujos sankcijos

J.Kushneris sakė, kad per pokalbius su S.Kisliaku ir S.Gorkovu nebuvo aptarinėjamas klausimas dėl Jungtinių Valstijų sankcijų Maskvai.

Ši tema pastaruoju metu vėl atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, Kongresui ruošiantis patvirtinti naujas priemones Rusijai spausti.

Birželio viduryje JAV Senatas triuškinama dauguma nubalsavo už priemones, turinčias padidinti spaudimą Rusijai dėl numanomo kišimosi į pernykščius JAV prezidento rinkimu, taip pat už 2014 metais įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo aneksiją.

J.Kushnerį apklaususio komiteto narys demokratas Ronas Wydenas (Ronas Vaidenas) sakė, kad prezidento padėjėjo pareiškimas iškėlė „daug daugiau klausimų negu pateikė atsakymų“ ir kad šio liudijimo nereikia laikyti „visa tiesa“.

„Kushneris ne kartą nuslėpė informaciją apie savo asmeninius finansus ir susitikimus su užsienio pareigūnais“, – pabrėžė R.Wydenas.

Tuo metu D.Trumpas atrodė dar labiau supykęs ant savo paskirto generalinio prokuroro Jeffo Sessionso (Džefo Sešonzo), spartėjant tyrimui dėl numanomo susimokymo su Rusija.

Prezidentas savo „Twitter“ žinutėse pareiškė, kad vyriausiasis teisingumo pareigūnas yra patekęs „į keblią padėtį“. Šis pareiškimas paskatino spėliones, kad galbūt D.Trumpas ruošiasi pakeisti J.Sessionsą.

Donaldas Trumpas jaunesnysis ir buvęs prezidento rinkimų kampanijos direktorius Paulas Manafortas (Polas Manafortas) šiuo metu tariasi su Senato teisės komitetu, kada jie atvyks išdėstyti savųjų įvykių versijų.


Šiame straipsnyje: Jaredas KushnerisJAVRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Nepamirškim kad JAV verslininkų credo: 'Viskas parduodama".

apsimyzusiam ožiui (apačioj)-

apsimyzusiam ožiui (apačioj)- portretas
tu dalbajobe, eik greiciau pas psichiatrą. Fašistas putinas taip tau smegenis perdulkino, kad jau visiškai aplinkoj nebesiorientuoji, kacape suknistas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių