Quantcast

Naujasis JAV prezidentas ir jo požiūris į pasaulį

Jungtinės Valstijos pagaliau turi naują prezidentą – Donaldą Trumpą, milijardierių nekilnojamojo turto magnatą, kurio viešos kalbos neretai sukelia audras tiek JAV, tiek ir visame pasaulyje. Kad žodžio kišenėje D.Trumpas neieško, jau galėjome įsitikinti, tik ar jo pasisakymai virs konkrečiais darbais?

"NATO – atgyvena"

D.Trumpas – turtingas žmogus, dėl to savarankiškas ir mėgstantis tą savarankiškumą demonstruoti. Vis dėlto valdyti šalį – tai ne visai tas pats, kas nors ir milžinišką verslo imperiją: kad ir kaip būtų, teks derinti begalę interesų, ilgai diskutuoti, o kartais ir nusileisti... Netgi sulaukti ir aršios kritikos, kurios D.Trumpas, atrodo, nemėgsta.

Kada amerikiečių žiniasklaida ėmė jį maišyti su žemėmis, jis griežtai pareiškė, kad su kritikuojančiais jį leidiniais ir televizijomis neketina kalbėtis. Šiaip jau logiška...

Laimė, į juodąjį sąrašą kol kas dar nepakliuvo Europos žiniasklaidos atstovai – su jais Amerikos vadovas inauguracijos išvakarėse pasidalijo savo mintimis apie tai, kaip jis mato pasaulį. O mato jį netradiciškai.

D.Trumpo diskurse vėl netrūko įvairių kontroversiškų idėjų – tiesa, daugumą jų jis jau yra išsakęs savo asmeninėje "Twitter" paskyroje, vis dėlto kai kas buvo ir naujo.

NATO D.Trumpas pavadino "atgyvena". Tada pareiškė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kviesdama į savo šalį tūkstančius "nelegalų", padarė "katastrofišką klaidą". Pagaliau jis pažymėjo, kad pozityviai vertina Didžiosios Britanijos išstojimą iš ES, Rusijai pažadėjo galbūt atšaukti sankcijas, o Pekiną jis įspėjo dėl "vienos Kinijos" politikos atsisakymo.

Susidaro įspūdis, kad D.Trumpo pozicija daugeliu užsienio ir saugumo politikos klausimų lieka nepajudinama – nepaisant pastaruoju metu mestų didelių JAV žvalgybos ir žiniasklaidos pastangų ją pakeisti.

Pažadai ir įspėjimai

Kalbėdamas apie Rusiją naujasis JAV lyderis leido suprasti, kad jo tikslas yra ir bus normalizuoti dvišalius santykius.

Be abejo, niekas Maskvoje ir Vašingtone nėra toks naivus, kad galvotų, jog JAV ir Rusija gali vieną dieną tapti sąjungininkėmis.

Nepaisant to, dabar esanti padėtis tarp valstybių – pernelyg įtempta. D.Trumpas ne sykį užsiminė, kad gali panaikinti Maskvai įvestas sankcijas, žinoma, su sąlyga – jeigu rusai padės Amerikai įgyvendinti svarbiausius tikslus, pavyzdžiui, kovoti su ekstremistais.

"Jeigu mums pavyks susitarti ir jei Rusija mums iš tikrųjų padės, kodėl kas nors turėtų taikyti sankcijas?" – paaiškino JAV prezidentas.

Anksčiau "kvailiais" išvadinęs tuos, kurie aiškina, esą su Rusija neįmanoma bendradarbiauti, JAV vadovas pridūrė esantis pasirengęs susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Ko gero, tik po šio susitikimo ir paaiškės, kokia kryptimi toliau plėtosis JAV ir Rusijos santykiai.

Kalbėdamas apie Šiaurės Atlanto Aljansą, jo vaidmenį tarptautinėje sistemoje, D.Trumpas buvo tiesmukas – jo teigimu, NATO yra "atgyvena".

"Seniai sakiau, kad NATO turi problemų, – pažymėjo D.Trumpas. – Pirma, tai atgyvena, nes jis buvo sukurtas prieš daug daug metų... Antra, Aljanso valstybės nesumoka tiek, tiek turėtų mokėti."

Išlaidos gynybai ne vienus metus kursto įtampą 28 nares turinčiame Aljanse. JAV, kurių įnašas sudaro apie 70 proc. visų NATO gynybai skiriamų lėšų, ne kartą priekaištavo sąjungininkėms dėl per menko jų indėlio į kolektyvinę apsaugą.

"Valstybės nemoka joms priklausančios sąžiningos dalies, todėl mes neturime jų ginti", – pažymėjo D.Trumpas, dar sykį pakartodamas, kad jis spręs, ar ginti Aljansui priklausančias valstybes, ar ne, atsižvelgus į jų indėlį.

"Yra penkios šalys, mokančios tiek, kiek joms priklauso. Penkios. Tai nėra daug", – pridūrė jis.

Be to, D.Trumpas pareiškė, kad nemato nieko blogo, jog Didžioji Britanija pasitraukė iš ES. Amerikos lyderis netgi prognozavo, esą britų pavyzdžiu paseks ir daugiau ES priklausančių šalių. O taip nutiks dėl to, kad į Senąjį žemyną toliau nevaldomai plūs emigrantai.

"Jei jos nebūtų verčiamos įsileisti visų pabėgėlių, tiek daug jų, su visomis iš to išplaukiančiomis problemomis, manau, jūs neturėtumėte "Brexit". Tai buvo paskutinis lašas", – dėstė JAV vadovas leidinių "The Times" ir "Bild" žurnalistams.

A.Merkel sprendimą įsileisti į Vokietiją tūkstančius migrantų D.Trumpas pavadino "katastrofa".

"Manau, ji padarė vieną išties katastrofinę klaidą – nusprendė priimti visus tuos nelegalus... na žinote, visus tuos žmones, kad ir iš kur jie atvykę. Beje, niekas net nežino, iš kur jie", – pareiškė D.Trumpas.

Pagaliau jis užsiminė apie Kiniją, konkrečiau, apie Taivano diplomatinio nepripažinimo tradiciją, kurios jau daugelį metų laikosi JAV.

"Dėl visko gali būti deramasi, įskaitant "vieną Kiniją", – pareiškė jis.

Anksčiau D.Trumpas supykdė Pekiną telefonu pasikalbėdamas su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, kai ši paskambino ir pasveikino  jį rinkimuose iškovojus pergalę. Taip išrinktasis prezidentas pažeidė dešimtmečius trukusią Baltųjų rūmų diplomatinę tradiciją tiesiogiai nebendrauti su šios salos vadovais.

"Pernai mes jiems (Taivanui) pardavėme karinės įrangos už 2 mlrd. dolerių. Galime jiems parduoti naujausios ir puikiausios 2 mlrd. dolerių vertės karinės įrangos, bet mums neleidžiama atsiliepti į telefono skambutį. Visų pirma būtų buvę labai nemandagu neatsakyti į šį skambutį", – paaiškino savo sprendimą Jungtinių Valstijų vadovas.

Rusija: būsime atsargūs

Visa tai, ką pasakė D.Trumpas, iš esmės prieštarauja ilgametei JAV užsienio politikos linijai. Nenuostabu, kad tai sukėlė dar vieną audrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sveikinu D.Trumpą tapus prezidentu.Jo išsakytos mintys protingos.Nors jis kilme yra vokietis,bet nepritaria A.Merkel nesąmonėms...Nebent ta Merkel yra ne vokiete,kad taip pasiege su Vokietija.JAV REIKALINGAS TOKS PREZIDENTAS einamuoju momentu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių