Quantcast

JAV prezidentas B. Obama rėžė savo paskutinę metinę kalbą

  • Teksto dydis:

Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį paragino dėl terorizmo ir ekonomikos pokyčių nerimaujančius amerikiečius nebijoti ateities - tai JAV vadovas pareiškė savo paskutiniame metiniame pranešime „Apie padėtį Sąjungoje“, kurio akcentai tapo ryškiu kontrastu respublikonų kalboms.

Svarbiausioje metų kalboje, kuri buvo persunkta rinkimų metų politikos aktualijomis, B.Obama pliekė respublikonus už tai, kad jie išpučia „Islamo valstybės“ keliamą grėsmę ir nuvertina Amerikos ekonomiką.

B.Obama, kuris tryško pasitikėjimu ir optimizmu, stengėsi pateikti save kaip priešingybę politiniams priešininkams, kurie tvirtina, kad dėl jo septynerių prezidentavimo metų šalis juda neteisinga kryptimi.

Kalbėdamas apie „nepaprastų permainų“ laikotarpį, pilną grėsmių ir galimybių, B.Obama ragino imtis ambicingiausių pastangų ir išgydyti vėžį, atsisakyti nešvarios energetikos ir išsklaidyti nuo Šaltojo karo laikų likusį priešiškumą santykiuose su Kuba, nutraukiant jai taikomą embargą.

B.Obama pabrėžė, kad „Amerika anksčiau išgyveno didžiules permainas“, o šie jo žodžiai buvo prastai užmaskuota kritika Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), Tedui Cruzui (Tedui Kruzui) ir kitiems tarp favoritų esantiems respublikonų kandidatams į prezidentus.

„Kiekvieną kartą atsiranda tų, kurie mums sako bijoti ateities; kurie tikina, kad galime nuspausti stabdžius permainų akivaizdoje, žadėdami atkurti praeities šlovę, jeigu sukontroliuosime kokią nors grupę ar idėją, kuri grasina Amerikai. Tačiau kiekvieną kartą mes įveikiame tas baimes“, - sakė jis.

Likus mažiau nei trims savaitėms iki Ajovos sueigų, kuriomis prasidės pirminių rinkimų kampanija siekiant išrinkti jo įpėdinį, B.Obama taip pat sukritikavo respublikonų niūrią ekonominę retoriką, sakydamas, jog kalbos apie JAV ekonominį nuosmukį yra „tušti plepalai“.

„Bet kuris, kas tvirtina, jog Amerikos ekonomika išgyvena nuosmukį, skleidžia prasimanymus“, – pareiškė B.Obama, sukeldamas Kongrese plojimus.

Tačiau griežčiausius žodžius jis pasitelkė kalbėdamas apie jų retoriką dėl džihadistinės grupuotės „Islamo valstybė“ iškilimo.

Nors prezidentas ir pripažino, kad ši islamistinė grupuotė, veikianti Sirijoje ir Irake kelia „nepaprastą pavojų“, tačiau jis pabrėžė, kad „jie nekelia grėsmės mūsų nacionalinei egzistencijai“.

„Mūsų atsakymas neturėtų būti tik griežtos kalbos ar raginimai imtis kiliminio bombardavimo prieš civilius gyventojus. Tai gali suveikti televizijoje, bet tai netinkama pasaulio scenoje“, – sakė jis.

„Tuo metu, kai esame sutelkę dėmesį į ISIL sunaikinimą, perdėti pareiškimai, jog tai esąs Trečiasis pasaulinis karas yra jiems tik parankūs“, – perspėjo B.Obama respublikonų dominuojamą Kongresą.

Pastaboje, kuri buvo aiškiai nukreipta prieš D.Trumpą, prezidentas perspėjo, jog „kai politikai įžeidžia musulmonus ... tai nereiškia kalbėti apie tai, kaip tai yra. Tai tiesiog neteisinga. Tai sumenkina mus pasaulio akyse“.

Tačiau vargu ar šios pastabos padarė įspūdį respublikonų kampanijos lyderiui, kuris jam būdinga maniera B.Obamos kalbą pavadino „iš tikrųjų nuobodžia, lėta, letargiška – labai sunkia žiūrėti!“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių