Quantcast

JAV lėktuvnešiai pykdo Kiniją

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų lėktuvnešio smogiamoji grupė patruliuoja Pietų Kinijos jūroje, šeštadienį pranešė JAV karinis jūrų laivynas, prabėgus kelioms dienoms nuo Pekino pareiškimo Vašingtonui nesikišti į jos suverenitetą vandens keliuose.

Kinija teigia, kad jai priklauso beveik visi išteklių gausūs vandenys, į kuriuos teises reiškia kelios Pietryčių Azijos valstybės. Ji skubomis plečia rifus, paverčia juos dirbtinėmis salomis, kuriose galima dislokuoti karinius lėktuvus.

JAV lėktuvnešių „USS Carl Vinson“ grupė dalyvauja „įprastoje patruliavimo operacijoje Pietų Kinijos jūroje“, tvirtina laivyno vadovybė svetainėje paskelbtame pranešime.

Pasak pranešimo, laivai ir lėktuvai neseniai dalyvavo pratybose prie Havajų ir Guamo, kad „palaikytų ir pagerintų pasirengimą ir sąveiką kaip smogiamoji grupė“.

„Siekiame pademonstruoti savo gebėjimus ir remtis esamais tvirtais santykiais su sąjungininkais, partneriais ir draugais Indijos, Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – pažymi pranešime grupės vadas viceadmirolas James Kilby (Džeimsas Kilby).

Kinijos užsienio reikalų ministerijos teigimu, laivams ir orlaiviams leista veikti jūroje, vadovaujantis tarptautine teise.

Tačiau Pekinas „griežtai priešinasi bet kokios valstybės bandymams pakenkti Kinijos suverenitetui ir saugumui vardan laivybos laisvės ir skrydžių laisvės“, atstovas spaudai Gengas Shuangas (Gengas Šuangas) trečiadienį sakė žurnalistams, atsakydamas į pranešimus apie „Vinson“ plaukimą į Pietų Kinijos jūrą.

„Taip pat raginame JAV susilaikyti nuo Kinijos suvereniteto ginčijimo ir gerbti regiono valstybių pastangas saugoti taiką ir stabilumą Pietų Kinijos jūroje“, – sakė jis.

Per 35 metų istoriją „Vinson“ 16 kartų buvo išsiųstas į Pietų Kinijos jūrą, pranešė JAV karinis jūrų laivynas.

Vašingtonas teigia teritoriniuose ginčuose nepalaikąs nė vienos juose dalyvaujančios šalies, tačiau keletą kartų siuntė karinius laivus ir lėktuvus, kad užtikrintų laisvą laivybą Pietų Kinijos jūroje, kas sukėlė Pekino protestus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ananistui (žemiau)-

ananistui (žemiau)- portretas
Eik issipagiriok, kacape. Dar geriau- kudasink į savo mylima fašistine ruskija, fašistui putinui čiulpiku jau trūksta.

Anonimas

Anonimas portretas
kinams,kai nusibos šitas kaimynas,tai kai duos pindosams,tai tik skudurai tuoj skraidys

...

... portretas
JAV be karo - JAV be ateities.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių