Quantcast

JAV ir Iranas siekia išeiti iš aklavietės derybose dėl branduolinės programos

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) diskutuoja dėl naujų idėjų, siekdami išeiti iš aklavietės derybose tarp Teherano ir šešių galingųjų šalių dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos, penktadienį sakė deryboms artimi šaltiniai.

Šaltiniai, pageidavę neviešinti jų vardų, sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad Irano ir JAV diplomatijos vadovai rengia pasiūlymus, kurie galėtų būti pateikti abiejų šalių sostinėse.

„Diskusijos tęsiasi“, – nurodė vienas aukštas JAV pareigūnas, nesutikęs atskleisti detalių apie Vienoje vykstančias derybas.

Vienas šaltinis sakė, jog dar per anksti prognozuoti, ar naujausios bendros pastangos rodo, kad iš tiesų yra mažinami dideli nesutarimai tarp Irano ir šešių pasaulio galybių.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Kinija antradienį pradėjo galutinį derybų su Iranu etapą, siekdamos sutarties, pagal kurią Teheranas apribotų savo branduolinę programą mainais į jo ekonomiką žlugdančių ekonominių sankcijų atšaukimą. Iranas atmeta Vakarų šalių kaltinimus, kad jis siekia susikurti pajėgumus, leidžiančius pasigaminti atominių ginklų.

Deryboms artimi šaltiniai Vienoje savaitės viduryje sakė, kad abi pusės tebėra aklavietėje, sprendžiant kai kuriuos svarbius klausimus, todėl vargu ar galutinę sutartį pavyks sudaryti iki numatyto termino – lapkričio 24 dienos. Tikėtina, kad derybose dalyvaujančios šalys sutiks pratęsti tą terminą.


Šiame straipsnyje: Johnas KerryIranasJAVderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių