Quantcast

JAV į Afganistaną ketina siųsti dar 4 tūkstančius karių

  • Teksto dydis:

Pentagonas į Afganistaną išsiųs dar apie 4 tūkst. amerikiečių karių, tikėdamasis proveržio užsitęsusiame kare, kuriame vadovavimą perėmė jau trečiasis vyriausiasis JAV karo vadas, pareiškė Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos pareigūnas.

Toks karių dislokavimas bus didžiausias per ką tik prasidėjusią D.Trumpo kadenciją prezidento poste.

Minėtas pareigūnas sakė, kad gynybos sekretoriaus Jimo Mattiso (Džimo Matiso) sprendimas būsiąs oficialiai paskelbtas kitą savaitę.

Ši informacija buvo paskelbta D.Trumpui nutarus suteikti J.Mattisui įgaliojimus savo nuožiūra reguliuoti karių skaičių ir reaguoti į JAV kariuomenės štabo vado Afganistane tvirtinimą, kad jam trūksta karių, padedančių šalies kariuomenei kovoti su Talibano sukilėliais.

Apie augančią džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) grėsmę liudijanti virtinė kruvinų išpuolių sostinėje Kabule ir kelių amerikiečių karių žūtis tik dar labiau paskatino raginimus didinti JAV pajėgas Afganistane.

Pagrindinė papildomo amerikiečių karinio kontingento dalis mokys Afganistano karius, teiks jiems patarimus, pažymi administracijos pareigūnas, neįpareigotas viešai kalbėti apie šio sprendimo detales; todėl jis prašė neskelbti jo pavardės. Anot jo, mažesnė dalis amerikiečių bus priskirta prie antiteroristinių operacijų prieš Talibano ir „Islamo valstybės“ (IS) kovotojus.

Pentagono atstovas jūrų pajėgų kapitonas Jeffas Davisas (Džefas Deivisas), paprašytas pakomentuoti, pareiškė: .„Jokių sprendimų dar nėra“.

Afganistano gynybos ministerijos atstovas Daulatas Waziris (Daulatas Vaziris) penktadienį taip pat nenorėjo teikti daugiau informacijos, tačiau pareiškė, kad Afganistano vyriausybė palaiko JAV sprendimą atsiųsti daugiau karių.

„Jungtinės Valstijos žino, kad mes kovojame su teroristais, – sakė jis. – Mes norime užbaigti šį karą Afganistane, padedant NATO aljansui“.

Tačiau vienas Afganistano įstatymų leidėjas, Nasrullah Sadeqizada (Nasrula Sadekizada), gana skeptiškai vertino amerikiečių pajėgų didinimą ir perspėjo, kad jam vadovauti turi Afganistano vyriausybė, JAV negali to daryti vienašališkai.

„Saugumo padėtis Afganistane ir toliau blogėja, o čia esančios užsienio pajėgos jos negerina“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių