Quantcast

JAV Baltieji rūmai smerkia žiaurų B. Nemcovo nužudymą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasmerkė žiaurų ir baisų Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo, griežtai kritikavusio prezidentą Vladimirą Putiną, nužudymą Maskvoje penktadienį vėlai vakare.

„Mes raginame Rusijos valdžią greitai, nešališkai ir skaidriai atlikti jo nužudymo aplinkybių tyrimą bei užtikrinti, kad kaltieji būtų patraukti atsakomybėn“, – sakoma prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pareiškime.

„Nemcovas buvo nenuilstantis savo šalies gynėjas, siekiantis, kad jo tautiečiai Rusijos piliečiai turėtų teises, kaip ir visi žmonės“, – pažymima pranešime.

„Aš žaviuosi narsiu Nemcovo pasišventimu kovai su korupcija Rusijoje ir vertinu jo ryžtą dalintis savo atviromis pažiūromis su manimi, kai mes susitikome Maskvoje 2009 metais“, – pridūrė B.Obama, vadindamas B.Nemcovą „pasišventusiu, iškalbingu žmogaus teisių gynėju“.

Vašingtono santykiai su Maskva yra smarkiai pašliję dėl Rusijos veiksmų Ukrainos rytuose, kur prorusiški separatistai vykdo, anot Jungtinių Valstijų, Ukrainos „žemių grobimą“.

Maskva neigia remianti separatistus.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pareiškė esąs „sukrėstas ir nuliūdintas“ B.Nemcovo žūties, ir gyrė jo indėlį Rusijai.

„Borisas Nemcovas pašventė savo gyvenimą demokratiškesnei, klestinčiai, atviresnei Rusijai, stipriems Rusijos ryšiams su kaimynėmis ir partnerėmis, tarp kurių yra ir Jungtinės Valstijos“, – sakoma J.Kerry pareiškime.

„Jis siekė reformuoti ir atverti Rusiją, suteikti Rusijos žmonėms galimybę atviriau kalbėti apie gyvenimą savo šalyje. Jo netektis bus skaudžiai jaučiama Rusijoje ir pasaulyje“.

J.Kerry pritarė B.Obamos raginimui atlikti kuo greičiau šios žmogžudystės tyrimą.

Rusijos teisėsaugininkai pranešė, kad į vaikštinėjantį penktadienį vakare B.Nemcovą iš pravažiuojančio balto automobilio buvo paleista apie 10 šūvių, iš kurių keturi pataikė jam į nugarą.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad ši žmogžudystė turi „užsakomosios požymių“.

Oficialusis Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas sakė, kad pradėta byla pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: „Žmogžudystė“ ir „Neteisėtas ginklo panaudojimas“.

Tyrimų komitetas, kuris raportuoja tiesiogiai V.Putinui, nurodė, kad bylos ėmėsi „patyrę“ tyrėjai.

Savo politinę karjerą B.Nemcovas pradėjo Žemutinio Naugardo gubernatoriaus poste, po to dešimtojo dešimtmečio pabaigoje tapo vicepremjeru, kai Rusijos prezidentas buvo Borisas Jelcinas.

Pasitraukęs iš parlamento 2003-aisiais jis prisidėjo prie kelių opozicijos partijų ir grupių steigimo.

B.Nemcovas nužudytas prieš pat didelį opozicijos mitingą, kuris planuojamas kovo 1 dieną, sekmadienį.

Pareiškė užuojautą

Jungtinių Amerikos Valstijų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas, taip pat pareiškė užuojautą dėl Boriso Nemcovo žūties.

„Labai nuliūdintas“ dėl Boriso Nemcovo žūties, parašė socialiniame tinkle „Twitter“ senatorius, įdėjęs ir vieną savo nuotrauką su B.Nemcovu.

Kol kas nėra daugiau reakcijos iš Vašingtono, su kuriuo Maskvos santykiai yra smarkiai pašliję dėl Rusijos veiksmų Ukrainos rytuose, kur prorusiški separatistai vykdo, anot Jungtinių Valstijų, Ukrainos „žemių grobimą“.

B.Nemcovo nužudymas surengtas Rusijos opozicijos mitingo Maskvos pakraštyje išvakarėse.

Rusijos teisėsaugininkai pranešė, kad į vaikštinėjantį penktadienį vakare B.Nemcovą iš pravažiuojančio balto automobilio buvo paleista apie 10 šūvių, iš kurių keturi pataikė jam į nugarą.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad ši žmogžudystė turi „užsakomosios požymių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atkreipkite dėmesį.....

Atkreipkite dėmesį..... portretas
Kas greičiausiai ir "teisingiausiai" nustatė kas ir dėl kokių motyvų nužudytas Nemcovas? Obama, Grybauskaitė ir Linkevičius...Lygiai taip, kaip ir su Malaizijos lėktuvu. Dar šiandien vyksta tyrimas, o kai kas jau žinojo kitą dieną...Tik mąstantys, pirmiausiai pagalvos - O KAM TAI YRA NAUDINGA? Tikrai ne Putinui, kurio reitingai aukščiausi ir jokios grėsmės Nemcovas nesudarė....Tad - kam tai naudinga?....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių