Quantcast

Japonijos premjeras Sh. Abe susitiko su Rusijos prezidentu V. Putinu

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) penktadienį susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu per retą vieno iš Didžiojo septyneto (G-7) vizitą, abiem šalims siekiant sustiprinti ryšius ir išjudinti iš mirties taško dešimtmečius besitęsiantį ginčą dėl teritorijų.

„Japonija – ne vien mūsų kaimynė, bet ir labai svarbi mūsų partnerė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – V.Putinas sakė prasidėjus susitikimui Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Tokijo ir Maskvos ryšius temdo ginčas, besitęsiantis nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Sovietų Sąjungos pajėgos užėmė keturias pietines Kurilų salas Ramiajame vandenyne, kurios Japonijoje vadinamos Šiaurės Teritorijomis.

Dėl išliekančios įtampos abi šalys dar nėra pasirašiusios oficialios taikos sutarties, taip pat stringa dvišalė prekyba ir investicijos.

„Kai kurie klausimai reikalauja ypatingo mūsų dėmesio – galbūt dėl šios priežasties turime skirti ypatingą dėmesį santykių plėtrai“, – pridūrė Kremliaus vadovas.

Sh.Abe pažymėjo, kad abi pusės turėtų „atvirai keistis nuomonėmis“ dėl klausimų, „kurie yra ne vien dvišaliai – kaip antai dėl politikos, įskaitant klausimą dėl taikos sutarties sudarymo, dėl diplomatijos – bet ir dėl svarbių tarptautinių reikalų, svarbių mums ir visam pasauliui“.

Kremlius užsiminė, kad per penktadieninį susitikimą neverta tikėtis jokio didelio proveržio teritoriniame ginče, bet pabrėžė, kad Sh.Abe vizitas yra šiltėjančių ryšių ženklas, nors Vakarų šalys stengiasi izoliuoti V.Putiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių