Quantcast

Japonijos premjeras dėl D. Trumpo nominavimo Nobelio taikos premijai nedaugžodžiauja

  • Teksto dydis:

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ir jo pagrindinis atstovas pirmadienį atsisakė patvirtinti, ar tikrai nominavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) Nobelio taikos premijai, tačiau gyrė Baltųjų rūmų šeimininką už derybas su Šiaurės Korėja.

Parlamente paklaustas, ar tikrai pasiūlė D. Trumpo kandidatūrą į Nobelio taikos premijos laureatus, Sh. Abe nurodė: „Atsižvelgdamas į Nobelio komiteto politiką neskelbti rekomenduojančių asmenų ir nominantų 50 metų, atsisakau komentuoti.“

Nei premjeras, nei jo atstovas nepaneigė D. Trumpo penktadienį paskelbtų komentarų, kad Sh. Abe jį nominavo. JAV vadovas pasigyrė, kad japonų ministras pirmininkas perdavė jam Nobelio komitetui išsiųsto laiško „gražią kopiją“.

Šis D. Trumpo pareiškimas kol kas nebuvo patvirtintas.

Vis dėlto Sh. Abe pirmadienį Japonijos parlamento žemųjų rūmų biudžeto komiteto posėdyje negailėjo pagyrų D. Trumpui.

„Prezidentas Trumpas ryžtingai veikia siekdamas išspręsti Šiaurės Korėjos branduolines ir raketų problemas, o pernai jis surengė istorines JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių derybas“, – pabrėžė jis.

Sh. Abe pridūrė, jog JAV lyderis taip pat perdavė Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui), kad Tokijas yra susirūpinęs dėl Pchenjano vykdyto Japonijos piliečių grobimo, ir pabrėžė, jog „jis ir visi Baltieji rūmai taip pat aktyviai bendradarbiavo sprendžiant šį klausimą“.

„Itin vertinu prezidento Trumpo lyderystę“, – sakė Japonijos premjeras.

Vyriausybės atstovas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) žurnalistams irgi sakė, kad Japonija labai vertina D. Trumpo pastangas dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo, tačiau atsisakė komentuoti pranešimus apie D. Trumpo nominavimą Nobelio taikos premijai.

Sekmadienį Japonijos laikraštis „Asahi Shimbun“, cituodamas neįvardytus vyriausybės šaltinius, pranešė, kad Sh. Abe praėjusį rudenį pasiūlė JAV prezidentą kandidatu Nobelio taikos premijai gauti, nes to paprašė pats Vašingtonas.

Kasmet pasiūlymai dėl nominantų Nobelio taikos premijai gauti priimami iki sausio 31-osios vidurnakčio. Nobelio komiteto tinklalapyje skelbiama, kad 2019-aisiais yra 304 kandidatai gauti šią premiją. 219 iš jų yra asmenys, o 85 – organizacijos.

JAV yra artima Japonijos sąjungininkė ir svarbi nacionalinio saugumo partnerė. Sh. Abe stengiasi palaikyti gerus santykius su D. Trumpu. Japonijos premjeras buvo pirmasis užsienio lyderis, susitikęs su D. Trumpu po to, kai 2016 metais jis buvo išrinktas JAV prezidentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių