Quantcast

Japonija atnaujins banginių medžioklę „tyrimų tikslais“

  • Teksto dydis:

Japonija nuo ateinančių metų kovo pabaigos atnaujins banginių medžioklę „tyrimų tikslais“ Antarkties vandenyse, šeštadienį pranešė vietos žiniasklaida, nors tarptautinės priežiūros organizacijos reikalauja pateikti daugiau įrodymų, kad ekspedicijų paskirtis tikrai yra mokslinė.

Šis sprendimas buvo priimtas po vieną sezoną trukusio banginių medžioklės vandenynuose įšaldymo, kai Jungtinių Tautų aukščiausioji teismo institucija pernai padarė išvadą, kad Japonijos pateikiami argumentai tėra figos lapelis, pridengiantis komercinę medžioklę.

Japonijos jūrų išteklių agentūra vėliau informavo Tarptautinę banginių medžioklės komisiją (IWC), kad medžioklė Antarkties vandenyse bus atnaujinta, bet dviem trečdaliais mažinamas per metus sumedžiojamų mažųjų ruožuočių skaičius – iki 333 ateinantį sezoną.

Vis dėlto IWC mokslo komitetas birželį pareiškė, kad Japonija nesugebėjo pakankamai išsamiai paaiškinti, kodėl ji nori per ateinančius 12 metų išskersti beveik 4 tūkst. mažųjų ruožuočių prie Antarktidos krantų.

Vis dėlto Japonijos agentūra penktadienį nusprendė vykdyti savo planą, sakydama, kad jis yra moksliškai pagrįstas ir kad jokių pokyčių nereikia, nurodė naujienų agentūra „Kyodo News“.

Dienraštis „Yomiuri Shimbun“ ir kiti žiniasklaidos kanalai pranešė, kad japonų banginių medžiotojų laivai į vandenyną išplauks tikriausiai dar iki gruodžio pabaigos.

Tačiau Japonijos jūrų išteklių agentūra šios informacijos kol kas nekomentavo.

Nors tarptautinė bendruomenė tam nepritaria, Japonija medžiojo banginius Pietų vandenyne, naudodamasi pasaulinio banginių medžioklės draudimo išimtimi.

Tokijas neslepia fakto, kad šių gyvūnų, esą medžiojamų atliekant mokslo tyrimus, mėsa perdirbama į maisto produktus. Japonija argumentuoja, kad banginių populiacija bet kokiu atveju yra pakankamai didelė, kad būtų leidžiama tausojanti jų medžioklė.

Vis dėlto JT Tarptautinis Teisingumo Teismas pernai kovą nutarė, kad kasmetinė ekspedicija į Pietų vandenyną yra komercinė medžioklė, kuri pateikiama kaip mokslo tyrimai tik siekiant išvengti pasaulinio banginių medžioklės moratoriumo.

Vykdydama teismo sprendimą Japonija per praėjusį sezoną siuntė į vandenyną banginių medžioklės laivus, bet jie grįždavo be laimikio.

Tokijas kaltina oponentus pernelyg sentimentaliu požiūriu į banginius ir visų Japonijos poziciją pagrindžiančių argumentų ignoravimu.


Šiame straipsnyje: banginistyrimaiJaponijaGyvūnai

NAUJAUSI KOMENTARAI

nu va

nu va portretas
gal japonai nebeturi iš ko sušių daryti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių