Quantcast

J. Stoltenbergas: pratybas rengiančios NATO ir Rusija turėtų elgtis pagarbiai

  • Teksto dydis:

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį sakė esąs įsitikinęs, kad ir Vakarų karinis aljansas, ir Rusija „elgsis pagarbiai“ vieni kitų atžvilgiu, rengdami karines pratybas vandenyse prie Norvegijos krantų.

Atvykęs į savo gimtąją Norvegiją, kur šiuo metu vyksta NATO pratybos „Trident Juncture 2018“ („Trišakė jungtis 2018“), J. Stoltenbergas sakė, kad „tai nėra šaltojo karo padėtis“, ir pabrėžė, kad manevrų paskirtis yra „vien apsisaugoti, o ne provokuoti“.

Rusija buvo informuota NATO apie šias pratybas ir buvo pakviesta jas stebėti, bet sprendimas jas surengti vis tiek pykdo Maskvą.

Maskva perspėjo, kad gali būti priversta reaguoti į suintensyvėjusią NATO karinę veiklą. Rusija informavo, kad jos karinis laivynas planuoja išbandyti raketų tarptautiniuose vandenyse, netoli rajono, kur šiuo metu vyksta didžiausios nuo Šaltojo karo pabaigos Aljanso pratybos.

Rusijos raketų bandymai prie vakarinių Norvegijos krantų vyks lapkričio 1–3 dienomis. NATO pratybos, truksiančios iki lapkričio 7 dienos, vyksta vidurio ir rytų Norvegijoje, Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje ir Baltijos jūroje.

Tarp NATO ir Rusijos jau seniai tvyro didelė įtampa; Maskva tvirtina, kad Aljansas provokuojamai elgiasi šalia jos sienų.

„Tai yra būtinos pratybos“, turinčios „pasiųsti stiprų vienybės signalą“, žurnalistams sakė J. Stoltenbergas, atvykęs stebėti NATO manevrų, kuriuose dalyvauja apie 50 tūkst. karių iš visų 29 bloko šalių ir jo partnerių – Suomijos ir Švedijos. Pratybose dalyvauja 65 laivai, 250 orlaivių ir 10 tūkst. antžeminių mašinų. Per jas imituojamas scenarijus, kad „sąlyginis agresorius“ surengė ataką, keliančią pavojų Norvegijos suverenumui.

„Pratybas rengiame NATO teritorijoje“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Užtat tokios mini valstybėlės labai nori nepriklausomybės. Teisingiau, jos nori tokios parazitų gaujos, kurios paskui jas kaip siurbėlės apkimba ir čiulpia paskutinius syvus. O kai reikia valstybę ginti— pirmi sprunka viską metę užsienin.

Kęstas

Kęstas portretas
Pagal žmonių skaičių mūsų valstybė Lietuva yra tokio dydžio, kaip nedidelis miestas. O išlaikome padažytą Prezidentę (jau pasistatė namą už mūsų pinigus), didžiulį Seimą, premjerą, ministrus, jų pavaduotojų ir patarėjų būrį, ceremoninę (ginkluotą užpraeito karo ginklais ir aprengtą užpraeito karo uniformomis) armiją ir protokolo tarnybą, vadinamą diplomatiniu korpusu. Visai šitai pokazuchai pinigų neužtenka, todėl visi šie veikėjai atrodo gailiai ir verkia, prašo pinigų. Štai Pavilionis rašo: "Esu įsitikinęs, kad mūsų diplomatija neturi ir negali būti finansuojama kaip nykštukinės valstybės protokolo tarnyba, skirta savo vadukų užsienio kelionių aptarnavimui." Negali būti, bet yra. Apsileidimas. Kam mums tie kyšininkaujantys vadukai... Kam nusususi nykštukinės valstybės protokolo tarnyba... Užtektų vieno senesnio, važinėjančio su dviračiu. Laikas surimtėti. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

gikas

gikas portretas
Kiek NATO reiks, tiek ir atlikines pratybas. Kremliaus "pyktis" nusisvilpt.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių