Quantcast

J. Kerry: rusų lakūnas virš Turkijos rizikavo būti numuštas

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pirmadienį perspėjo, kad Rusijos karo lėktuvo „įsibrovimas“ į Vašingtono sąjungininkės, NATO narės Turkijos, oro erdvę kėlė grėsmę išprovokuoti rimtą paaštrėjimą.

„Esam dėl to labai sunerimę, nes tai iš tikrųjų toks dalykas, kad, jeigu Turkija būtų atsakiusi pagal savo teises, rezultatas galėjo būti (lėktuvo) numušimas“, – sakė J.Kerry viename viešame renginyje Čilėje.

J.Kerry sakė kalbėjęs su Turkijos užsienio reikalų ministru Feridunu Sinirlioglu (Feridunu Sinirliohlu), taręsis su kolegomis ir žadėjo raginti Rusija pranešinėti aiškiau apie savo operacijas.

„Yra kaip tik tai, dėl ko mes perspėjome“, – pažymėjo jis, turėdamas omenyje Pentagono mėginimus įdiegti su rusų vadais vadinamąjį „dekonfliktavimo“ (konflikto grėsmės mažinimo) mechanizmą.

„Štai kodėl mes inicijavome pokalbius su Rusija, kad būtų užtikrinta, jog nebus jokios atsitiktinio konflikto galimybės“, – sakė J.Kerry Čilės Kongrese.

„Tie pokalbiai dabar yra dar intensyvesni, ir mes labai greitai pamatysime, ar tai (įtampą) galima sumažinti“, – pridūrė jis.

Iš Briuselio taip pat pranešama, kad NATO pirmadienį Rusijos įsibrovimą į Turkijos oro erdvę pasmerkė kaip „nepaprastą pavojų“ ir pareikalavo, kad Maskva nutrauktų visas atakas prieš Sirijos opoziciją ir civilius.

„Sąjungininkės griežtai protestuoja prieš šiuos Turkijos suverenios oro erdvės pažeidimus ir smerkia šios įsibrovimus bei NATO oro erdvės pažeidimus. Sąjungininkės taip pat nurodo apie nepaprastą tokio neatsakingo elgesio pavojų“, – sakoma NATO pareiškime po skubiai sušaukto susitikimo Sirijos krizės klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių