Quantcast

Italija su Afrikos šalimis susitarė dėl migrantų srauto

  • Teksto dydis:

Italija su Libija, Čadu ir Nigeriu pasirašė susitarimą dėl pasienio kontrolės sugriežtinimo ir naujų priėmimo centrų įkūrimo šiose Afrikos šalyse, siekiant sumažinti migrantų, keliaujančių per Viduržemio jūrą, srautą.

Bendrame keturių valstybių vidaus reikalų ministerijų pranešime sakoma, kad susitarta įkurti migrantų priėmimo centrus Čade ir Nigeryje, pagrindinėse šalyse, kurias kerta migrantai, keliaujantys iš Užsachario Afrikos į Libiją, o iš jos – į Italiją.

Sekmadienį paskelbtame pranešime, pasibaigus Romoje vykusiam susitikimui, sakoma, kad naujuosiuose centruose Čade ir Nigeryje bei jau veikiančiuose centruose Libijoje bus laikomasi „tarptautinių humanitarinių standartų“.

Teisių gynėjų grupės pasmerkė sąlygas dabartiniuose migrantų sulaikymo centruose, kurie veikia krizės nualintoje Libijoje, ir reiškė abejones, kaip Vakarai gali užtikrinti, kad tų „tarptautinių standartų“ bus laikomasi.

„Libijos įstatymai numato baudžiamąją atsakomybę už nelegalią imigraciją, taigi neaišku, kaip tie centrai gali būti priėmimo, o ne sulaikymo“, – pirmadienį sakė Europos Tarybos Užsienio santykių ekspertas Mattia Toaldo (Matija Toaldas).

„Priėmimo centrų“ įkūrimas Nigeryje ir Čade taip pat kelia klausimų: ar Europa perduoda savo pasienio kontrolę šioms šalims? Jei taip, už kokią sumą pinigų ir iš kur?“ – kalbėjo jis.

M.Toaldo taip pat reiškė abejones dėl to, kad susitarimą pasirašė vidaus reikalų ministrai. Ekspertui buvo neaišku, kaip jie tikisi laikytis įsipareigojimo „skatinti teisėtą ekonominį vystymąsi“ kaip alternatyvą pelningam prekybos žmonėmis verslui.

Sekmadienį Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovas Filippo Grandi (Filipas Grandis) paragino Libijos valdžią išleisti iš sulaikymo centrų visus asmenis, prašančius prieglobsčio, bei pabėgėlius. Pasak jo, sąlygos tuose centruose yra „sukrečiančios“.

Nors ir pažadėta, kad UNHCR vaidmuo tame regione bus sustiprintas, F.Grandi teigimu, tam reikia laiko dėl politinių ir saugumo priežasčių.


Šiame straipsnyje: Italijamigrantų krizėAfrika

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Mainais į Afriką reikia siųst graikų pensininkus :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių