Quantcast

Ispanijos valdančioji partija nuteista stambioje korupcijos byloje

  • Teksto dydis:

Ispanijos nacionalinis teismas ketvirtadienį skyrė griežtų laisvės atėmimo bausmių ir baudų politikams bei verslininkams, įsipainiojusiems į kyšininkavimo schemą, padėjusią finansuoti valdančiąją šalies partiją.

Ketvirtadienio sprendimas yra didelis smūgis Ispanijos premjero Mariano Rajoy Liaudies partijai, gavusiai 245 tūkst. eurų baudą, nes ši politinė jėga pasipelnė iš nelegalios schemos, vykdytos 1999–2005 metais, nurodė teismas.

Pasak teismo atstovų, tai yra pirma tokio pobūdžio byla, kurioje nubausta Ispanijos politinė partija.

Trijų teisėjų kolegija taip pat nubaudė buvusį sveikatos apsaugos ministrą už dovanų priėmimą, tačiau nenustatyta jokių dabartinės vyriausybės narių pažeidimų.

M. Rajoy, turėjęs duoti parodymus kaip liudininkas šioje byloje, teismui sakė nežinojęs apie savo partijos apskaitos praktiką, kai buvo vykdoma ta kyšininkavimo schema. Tuo metu jis buvo Liaudies partijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas, o vėliau tapo generaliniu sekretoriumi.

Ši byla yra susijusi su didžiule „dėkingumo mokesčių“ schema, pagal kurią kompanijos mainais į kontraktus duodavo kyšius buvusiems Liaudies partijos parlamentarams ir valstybės tarnautojams.

Šios schemos sumanytoju laikomam verslininkui Francisco Correa (Fransiskui Korėjai) buvo skirta beveik 52 metų laisvės atėmimo bausmė, o Liaudies partijos buvęs iždininkas Luisas Barcenasas praleis už grotų 33 metus ir turės sumokėti 44 mln. eurų baudą.

Ketvirtadienį už mokesčių vengimą, sukčiavimą, pinigų plovimą, valstybinių lėšų švaistymą, piktnaudžiavimą tarnyba bei kitus nusikaltimus buvo nuteisti 29 iš 37 kaltinamųjų. Iš viso jiems skirti 351 metai kalėjime.

Beveik 1 700 puslapių verdikte teismas nusprendė išteisinti aštuonis kaltinamuosius, nors vienas iš trijų teisėjų sakė, kad išteisinti reikėtų dar keturis, ir laikėsi nuomonės, jog Liaudies partija neturėtų būti pripažinta tos schemos naudos gavėja.

62 metų F. Correa buvo pripažintas kaltu kontroliavęs padėjėjų ir kompanijų, mainais į viešojo pirkimo sutartis organizavusių Liaudies partijos keliones ir renginius, tinklą. Pagrindinis šio verslininko bendrininkas Pablo Crespo kalėjime praleis 38 metus ir šešis mėnesius.

L. Barcenasas, atsistatydinęs iš partijos iždininko pareigų 2009-aisiais, tačiau dar metus dirbęs šalies Senate, o darbą partijos būstinės biure palikęs tik 2013-aisiais, teisme pripažino, kad slėpė nelegalų partijos finansavimą, ir tvirtino, jog aukščiausio rango pareigūnai apie neteisėtas pajamas žinojo. Liaudies partija tokius jo tvirtinimus neigė.

M. Rajoy sakė niekuomet nesusitikęs su F. Correa ir aiškino, jog jo kaip Liaudies partijos vadovo įsakymu 2004 metais buvo nutrauktos sutartys su šio verslininko kompanijomis, nes buvo išsiaiškinta, kad jos netinkamai naudojo šios konservatyvios politinės jėgos pavadinimą.

Ši byla yra dalis platesnio tyrimo, kuriame siekiama ištirti kaltinimus, kad aukšto rango Liaudies partijos pareigūnai galbūt gavo neteisėtų priedų, kuriuos administravo L. Barcenasas. Premjeras tvirtina, jog šie kaltinimai yra „visiškai neteisingi“, ir kad visi papildomi mokėjimai jo partijos parlamentarams buvo apmokestinti.

M. Rajoy, išvedęs Ispaniją iš sudėtingiausios ekonominės krizės per ištisus dešimtmečius, į valdžią grįžo 2011 metais, pažadėjęs ekonomikos augimą ir naujų darbo vietų. Jo mažumos vyriausybei grėsmę kėlė konfliktas su katalonų separatistais ir naujos politinės opozicijos iškilimas, tačiau valdantiesiems pavyko atsitiesti Ispanijos parlamentui patvirtinus naują nacionalinį biudžetą, taigi, premjeras savo poste veikiausiai liks iki savo kadencijos pabaigos 2020-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių