Quantcast

Ispanijos sveikatos apsaugos ministrė atsistatydino dėl korupcijos skandalo

  • Teksto dydis:

Ispanijos sveikatos apsaugos ministrė Ana Mato atsistatydino trečiadienį, kai buvo susieta su didžiuliu korupcijos skandalu dėl numanomos didelio masto „dėkingumo mokesčių“ schemos valdančiosios konservatyviosios Liaudies partijos širdyje.

Jos pasitraukimą priėmė premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), kurio vyriausybę kompromituoja teismo tyrimas dėl neteisėtų mokėjimų už laimėtus viešuosius pirkimus, tapęs naujausia ispanų įtūžį kurstančia kyšininkavimo byla.

„Nusprendžiau įteikti atsistatydinimo raštą“, – sakoma A. Mato pranešime, kuriame nurodoma, kad ji traukiasi iš pareigų, kad jos byla nepakenktų vyriausybei ir Liaudies partijai.

A.Mato nebuvo įvardyta kaip oficiali įtariamoji kyšininkavimo tyrime, bet tiriantysis teisėjas anksčiau trečiadienį sakė, kad ji „gaudavo naudą“ iš atostogų kelionių, piniginių mokėjimų ir kitokių dovanų, kai buvo Liaudies partijos veikėjo Jesaus Sepulvedos (Chesaus Sepulvedos), dirbusio vieno Madrido priemiesčio meru, žmona.

Kyšių už laimėtus viešuosius kontraktus schema, tiriama vadinamojoje „Gurtel“ byloje, kaip manoma, yra susijusi su šešiomis Liaudies partijos regioninėmis administracijomis ir veikė nuo 1999-ųjų iki 2009 metų, kai buvo pradėtas tyrimas.

Aukštojo Teismo teisėjas Pablo Ruzas (Pablas Rusas) sakė turintis įrodymų, pagal kuriuos už korupciją galėtų būti teisiami 43 asmenys, įskaitant J.Sepulvedą ir tris buvusius Liaudies partijos iždininkus.

Ispanijos žiniasklaida nurodė, kad verslininkai dovanodavo A.Mato ir jos dukrai prabangos prekių, organizavo pirmosios komunijos šventę ir netgi užsakydavo klounų pasirodymą bei konfeti per vaikų gimtadienio šventes, kad pelnytų garantiją, jog jie laimės viešųjų pirkimų konkursus.

A.Mato gali būti iškviesta duoti parodymus šioje byloje.

55 metų politikė buvo viena iš mažiausiai populiarių narių M.Rajoy vyriausybėje.

Ji buvo griežtai kritikuojama dėl savo veiksmų, susijusių su viena ispanų slauge, kuri užsikrėtė Ebolos virusu, slaugydama du senyvo amžiaus misionierius, kurie mirė nuo tos ligos vienoje Madrido ligoninėje.

Ispanijos opozicinės Socialistų partijos atstovas, raginęs A.Mato trauktis iš pareigų, sakė, kad jos atsistatydinimas rodo, jog ministrė melavo anksčiau sakydama, jog visi prieš ją nukreipti kaltinimai „yra neteisingi“.

Šis tyrimas dėl kyšininkavimo yra naujausias iš virtinės korupcijos skandalų, įtraukusių įvairios politinės pakraipos politikus, verslo įmones, futbolo klubus ir netgi karaliaus seserį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių