Quantcast

Ispanijos prokurorai imsis veiksmų prieš Katalonijos prezidentą

  • Teksto dydis:

Ispanijos prokurorai trečiadienį pareiškė, kad imsis teisinių veiksmų prieš Katalonijos prezidentą Arturą Masą, kuris organizavo simbolinį referendumą dėl savo regiono nepriklausomybės, nepaisydamas teismo draudimo.

Ispanijos prokurorai trečiadienį pareiškė, kad imsis teisinių veiksmų prieš Katalonijos prezidentą Arturą Masą, kuris organizavo simbolinį referendumą dėl savo regiono nepriklausomybės, nepaisydamas teismo draudimo.

„Viešoji prokuratūra imsis atitinkamų teisinių veiksmų Katalonijos aukštajame teisingumo teisme“, – sakoma prokuratūros pranešime.

Katalonijos vyriausybė paskelbė, kad 2,3 mln. žmonių dalyvavo lapkričio 9-ąją surengtame balsavime, kurį A.Masas organizavo, kai centrinė vyriausybė teisiškai blokavo jo planus surengti oficialų neprivalomąjį referendumą tuo klausimu.

Balsavimą organizavo per 41 tūkst. savanorių, o balsavietės buvo įrengtos miestų rotušėse ir mokyklose visame turtingame šiaurės rytiniame regione.

Tas žingsnis lėmė didžiausią priešpriešą tarp Katalonijos ir centrinės Madrido valdžios nuo Ispanijos grįžimo prie demokratijos po ilgamečio diktatoriaus generolo Francisco Franco (Fransisko Franko) mirties 1975 metais.

Prokurorai dar nenusprendė, kokie kaltinimai bus iškelti A.Masui, bet Ispanijos generalinis prokuroras Eduardo Torresas-Dulce (Eduardas Toresas-Dulsė) sakė, kad regiono prezidentas bus apkaltintas dėl pilietinio nepaklusnumo, įgaliojimų viršijimo, pareigų nevykdymo ir viešųjų lėšų grobstymo.

Jeigu A.Masas būtų pripažintas kaltu dėl pilietinio nepaklusnumo arba įgaliojimų viršijimo, iš jos gali būti keleriems metams atimta teisė dirbti viešuosiuose postuose.

Už viešųjų lėšų pasisavinimą gresia laisvės atėmimas 3–6 metams.

Prokuratūra taip pat nori iškelti bylas A.Maso pavaduotojai Joanai Ortegai (Žoanai Ortegai) ir Katalonijos regiono švietimo ministrei Irene Rigau (Irenei Rigau), atsakingai už mokyklas, kuriose veikė balsavietės.

Generalinis prokuroras pirmadienį paprašė Katalonijos prokurorų iškelti bylą A.Masui, bet jie atsisakė, teigdami, kad tokiam žingsniui prieš regiono prezidentą stinga pagrindo.

Ispanijos valdančiosios Liaudies partijos sekretoriaus pavaduotojas Carlosas Floriano (Karlosas Florianas) kaltino Katalonijos prokurorus „užsikrėtus nacionalistine atmosfera“.

Vėliau generalinis prokuroras įstatymų numatyta tvarka antradienį susitiko su specialiąja 27 narių komisija, kurią sudaro prokurorai iš visos šalies. Komisija triuškinama balsų dauguma priėmė rekomendaciją iškelti bylą A.Masui ir kitiems Katalonijos vyriausybės pareigūnams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių