Quantcast

Indonezijos prezidentu prisaikdintas autoritarinio šešėlio neturintis J. Widodo

  • Teksto dydis:

Joko Widodo (Džokas Vidodas), pirmasis Indonezijos lyderis, kuris nėra glaudžiai susijęs su buvusiu diktatoriaus Suharto režimu ir kurio laukia didžiuliai iššūkiai įgyvendinant drąsią reformų darbotvarkę, pirmadienį buvo prisaikdintas naujuoju šalies prezidentu.

Inauguracijos ceremonija, kurioje dalyvavo aukšti užsienio svečiai, tarp jų JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džobas Keris) ir Australijos vyriausybės vadovas Tony Abbottas (Tonis Abotas), vainikavo įspūdingą šio santūraus būdo politiko, užaugusio pakrantės lūšnyne, iškilimą į valdžios olimpą.

Joko Widodo, dar vadinamas Jokowi (Džokovi), 2012 metais buvo išrinktas sostinės Džakartos gubernatoriumi ir greitai pritraukė daugybę šalininkų, sužavėjęs juo savo paprastumu ir pastangomis išspręsti daugybę miesto problemų.

Trečios pagal dydį demokratinės valstybės prezidentu jis buvo išrinktas liepą, kai valstybės vadovo rinkimuose, kurie buvo labiausiai įtempti per visą šalies istoriją, įveikė prieštaringai vertinamą buvusį generolą Prabowo Subianto (Prabovą Subiantą).

Joko Widodo yra pirmasis Indonezijos prezidentas, neturintis ryšių su autoritarine praeitimi ir nesusijęs su politiniu ir kariniu elitu, kuris valdė Indoneziją nuo tada, kai 1998-aisiais baigėsi tris dešimtmečius trukusi Suharto diktatūra.

Tačiau būgštaujama, kad priešiškai nusiteikęs parlamentas, kuriame dominuoja per rinkimus Joko Widodo oponavusios partijos, taip pat tai, kad naujasis lyderis yra nacionalinės politikos naujokas, gali sutrukdyti jam prastumti reformas, kurios leistų atgaivinti didžiausią Pietryčių Azijos ekonomiką ir pagerintų labiausiai skurstančių šalies gyventojų padėtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių