Quantcast

Į Estiją atskrido modernūs JAV naikintuvai F-35

  • Teksto dydis:

Į NATO narę Estiją antradienį ką tik atskrido du JAV modernūs karo lėktuvai F-35 dalyvauti NATO pratybose; pirmą kartą šie lėktuvai dislokuojami Europos žemyninėje dalyje.

Anksčiau šį mėnesį JAV karinė oro pajėgos dislokavo savo F-35 flotilę Britanijos salose, kad užtikrintų JAV sąjungininkų britų saugumą Rusijos agresyvumo akivaizdoje.

Šie radarais sunkiai aptinkami lėktuvai, pakilę iš Didžiosios Britanijos karališkųjų oro pajėgų bazės, antradienį nutūpė Estijos karinių oro pajėgų bazėje Emaryje.

NATO oro pajėgų vadavietės vado pavaduotojas aviacijos maršalas Stuartas Evansas (Stiuartas Evansas) sakė, kad F-35 lėktuvai sudarys karinio aljanso pajėgumo ginti savo narių oro erdvę „pagrindą“.

Šie lėktuvai dalyvauja brangiausių Pentagono ginklų programoje, kuri vertinama apie 400 mlrd. JAV dolerių.

Kaip anksčiau pranešė praneša estų nacionalinis transliuotojas ERR, radarais sunkiai susekami lėktuvai „F-35 Lightning II“ buvo kelioms savaitėms pasiųsti į Europą dalyvauti mokomuosiuose skrydžiuose kartu su kitais JAV ir NATO kariniais lėktuvais.

Šie naujausi JAV kariniai orlaiviai gali būti naudojami kaip naikintuvai, žvalgybos lėktuvai arba taktiniai bombonešiai.

JAV karinės oro pajėgos nurodė, kad amerikiečiai planuoja nuolat dislokuoti Europoje šio tipo lėktuvus nuo 2020 metų.

Pernai liepą JAV generolas Herbertas Carlisle'as (Herbertas Karlailas) sakė Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komitetui, kad kariškiai pageidauja bent laikinai pasiųsti naikintuvų F-35 vykdyti Baltijos šalių oro policijos misiją.

Vasarį paskelbtame interviu žurnalui „The National Interest“ sakė, kad šio F-35 dislokavimo tikslas – pasiųsti signalą potencialiems priešininkams, tarp jų ir Rusijai.

Atstovų Rūmų komiteto posėdyje H.Carlisle'as aiškino, kad potencialus F-35 dislokavimas Europoje ir kituose strategiškai svarbiuose taškuose, kaip ir anksčiau priimtas sprendimas dislokuoti Europoje naikintuvus F-22, yra priemonė, padedanti užkirsti kelią potencialiai Rusijos agresijai.

„Kai praėjusį rudenį išsiuntėte į Europos teatrą F-22, tokiu būdu buvo puikiai pasiųsta žinia, – pažymėjo kariškis. – Išsiuntus F-35, būtų padrąsinti draugai ir sąjungininkai. Tai potencialių priešininkų atgrasymo priemonė. Visiškai nemanau, kad tai provokuojama.“

H.Carlisle'as sakė, kad sunkiai susekami naikintuvai „F-22 Raptor“ yra geriausia pasaulyje kovos su kitais orlaiviais priemonė, o F-35 – geriausi pasaulyje naikintuvai, galintys atakuoti antžeminius taikinius.


Šiame straipsnyje: EstijaNATOnaikintuvai F-35

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikinam ir tikimės sulaukti daugiau

Sveikinam ir tikimės sulaukti daugiau portretas
/..............
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių