Quantcast

Graikijos premjeras per mitingą Atėnuose buvo sutiktas kaip roko žvaigždė

  • Teksto dydis:

Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) penktadienį per mitingą Atėnuose buvo sutiktas kaip roko žvaigždė, kviesdamas artėjančiame referendume balsuoti prieš tarptautinių skolintojų siūlomą griežto taupymo politiką, kad vyriausybei būtų užtikrintos geresnės pozicijos derybose.

A.Ciprui būdingas charizmatiškas pasirodymas scenoje įvyko tuo metu, kai naujausios apklausos parodė, kad neįmanoma prognozuoti sekmadienį vyksiančio plebiscito dėl prasiskolinusiai Graikijai pateikto naujausio pasiūlymo imtis skaudžių reformų mainais į finansinio gelbėjimo programą rezultatų, nes šios 11 mln. gyventojų turinčios Europos Sąjungos šalies visuomenė yra pasiskirsčiusi į dvi maždaug vienodo dydžio stovyklas.

Atmesdamas ES lyderių perspėjimus, kad „Ne“ stovyklos pergalė gali vesti į Graikijos pasitraukimą iš euro zonos, A.Cipras sakė mitinge susirinkusiems apie 25 tūkst. savo šalininkų: „Mes renkamės ne tik likti Europoje – mes renkamės gyventi oriai Europoje.“

„Kviečiu jus pasakyti „Ne“ ultimatumams ir nusigręžti nuo tų, kurie nori jus terorizuoti, – sakė 40-metis lyderis. – Niekas negali ignoruoti šios aistros ir optimizmo.“

Vos už 800 metrų susirinkę 20 tūkst. „Taip“ stovyklos šalininkų, atskirti nuo oponentų skydais prisidengusių riaušių policijos pareigūnų, skandavo proeuropietiškus šūkius ir reiškė nuogąstavimus dėl galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos, jeigu referendume laimėtų A.Cipro šalininkai.

„Jie nebegali apsimetinėti, kad tai nereikia išėjimo iš euro zonos, – sakė 43 metų gydytojas, vardu Nikas (Nikos). – Netekus euro laukia tik vargas.“

„Tai nebegali tęstis. Mūsų vyriausybė tapo (šalies) silpnąja vieta“, – piktinosi 70-metis pensininkas Georgas Koptopulas (George Koptopoulos), buvęs universiteto profesorius.

Daug graikų perėjo į „Taip“ stovyklą, kai, praėjusį savaitgalį žlugus deryboms su skolintojais, šalyje savaitei buvo įvestos kapitalo kontrolės priemonės, leidžiančios išsigryninti tik 60 eurų per dieną, o antradienį pasibaigė tarptautinio Graikijos finansinio gelbėjimo programos galiojimas.

Krizės nuotaikas dar labiau padidino euro zonos nepaprastosios pagalbos fondo penktadienį priimtas sprendimas oficialiai paskelbti Graikiją nemokia, kai šalis šią savaitę nesugebėjo grąžinti 1,5 mlrd. eurų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF).

Vis dėlto Graikijos didžiausias skolintojas – Europos finansinio stabilumo fondas (EFSF) – nepareikalavo nedelsiant grąžinti paskolų, kurių bendra suma – 145 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaukas

Kaukas portretas
Gerai jei A. Cipras turėtų stiprę komandą ir lygeverčius rinkėjus kurie vestų šalį iš krizės, bet akivaizdu, kad lenda rusijos ausys su pilnaverte polinformacine propoganda. Ir po sekmadienio rinkimų rusija aiškiai pasakys, kad rėmė Graikiją ir padės finansiškai integruotis į Rusijos ir Euroaziją rinką. Kaip padarė savo laiku su Kuba, Čečėnija, Krymu ....

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Graikai jau laimėjo: Sukurdami realų šansą, kad žmonės demokratiškai gali pasakyti: "Ne" pinigų maišų siekiui griauti mūsų gyvenimą, graikai išgąsdino neoliberalizmu apkvaitusius pinigų maišus. Dabar bandymai užspeisti visą Graikiją į kampą sustabdyti. Dabar Graikijos žmonės patys sprendžia Graikijos likimą. Dabar pinigų maišai bus atsargesni. Nuo to visiems mums jau yra lengvesnis gyvenimas, nepriklausomai, pavyks graikams referendumas, ar nepavyks. Kodėl sakau mums? Nes Lietuvoje, Suomijoje, Ispanijoje, Portgalijoje, Niderlanduose ir kitur Europoje yra didžiulė bedarbystė ir gilus skurdas dėl to paties pinigų maišų diktato. Laikas baigti. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių